17-åringen som alla vill slå: ”Vinner inte ett SM-guld gratis”

Ella Holmegård om det oväntade guldet, den svenska bredden och förebilden Jenny Rissveds

avDaniel Sörensen

Foto: ella.holmegard (Instagram)

Det har varit en galen säsong för 17-åriga mountainbikestjärnan Ella Holmegård.

Med ett SM i Östersund bara en dag bort tänker hon tillbaka på fjolårstävlingen som slutade med guld.

– Det var det som var startskottet till allt. Det var mitt första SM i elitklassen, mot de stora tjejerna, berättar hon för Sportbladet.

Hon har varken tagit körkort eller studenten. Men ett VM-silver i MTB-sprint, det har hon banne mig.

Ella Holmegård, född 2000, slog sig på allvar in på den stora scenen i fjol när hon överraskade mountainbike-Sverige genom att spurta hem SM-guldet i sprint i Värnamo.

– Jag hade vunnit 15/16-årsklassen året innan och kände mig bekväm i disciplinen. Jag åkte dit med målet att ta mig till final och tänkte sedan att ”det får bli som det blir”. Och det gick rätt så bra, berättar Mölndals CK-cyklisten och skrattar.

”Var där för att se och lära”

SM-guldet var som hon själv uttrycker det ”startskottet till allt”. Sverigemästerskap byttes mot världsmästerskap, men det stoppade inte Holmegård. Under VM i kinesiska Chengdu blev det ett ”historiskt” silver i den helt nya disciplinen sprint.

– Det var inte alls planerat. Det har varit ett sjukt roligt år, jag har gjort många framsteg som inte är så utstakade. Man tävlar först i Sverige och sen tävlar man i Danmark. Jag vidgade mina vyer och allt gick väldigt fort. Under den våren hade jag massor med skador, och sen tog jag plötsligt SM-guld, säger hon.

– VM var en sjuk upplevelse, mitt första mästerskap någonsin utomlands. Mästerskapet går på samma plats tre år i rad, så jag var egentligen bara där för att se och lära. På så sätt var jag där utan press och kunde tävla utan att någon visste vem jag var. Det var en fördel.

Du är definitiv inte okänd längre. Det kommer att ligga mycket mer press på dina axlar nu?

– Jo, det kommer det absolut. Jag tränar på att putta undan den pressen. Tänker mer på mig själv och de krav som jag har på mig själv. Det gäller att tänka bort alla andras krav på mig.

Foto: ella.holmegard (Instagram)

EM redan nästa vecka

Som regerande svensk mästare har hon mycket att leva upp till. Trots att mångas ögon kommer att vara riktade mot 17-åringen under veckans SM på Frösön i Östersund ser hon med entusiasm fram mot tävlingen.

– Jag är taggad, det ska bli roligt. Jag har haft en ganska bra början av säsongen och nu har jag träningskört på banan två dagar i rad. Den håller måttet och jag ska köra både XCO (5,1 km bana, gemensam start) och XCE (sprint i heat, 800 meter), så det blir kul, berättar hon.

Mästerskapet kommer även att fungera som uppvärmning inför det MTB–EM som inleds redan nästa torsdag (26 juli) i Österrike. Holmegård kommer även då att ställa upp i sprinten.

– Det blir mitt första EM någonsin. Jag kommer dit och känner mig personligen ganska anonym, även om jag inte är det längre.

”Duktig cyklist och förebild”

Hon säger själv att hon är en del av en svensk ”gyllene generation” av mountainbikecyklister. Särskilt på damsidan är tillväxten säkrad.

– Alla tjejer i Sverige håller väldigt hög klass internationellt. Även om jag är duktig utomlands så vinner man inte ett SM-guld gratis. Det är jätteroligt att det är så pass många yngre tjejer som är på väg uppåt.

Sveriges största mountainbikestjärna, OS-guldmedaljören från 2016 – Jenny Rissveds – gjorde klart för några månader sedan att hon ställer in hela tävlingssäsongen 2018. 24-åringen tar en paus från sporten på grund av den depression som hon lidit av i två år.

Vad betyder det att Sveriges största stjärna inom sporten inte längre tävlar?

– Jag tycker personligen att det är tråkigt. Hon är en duktig cyklist och förebild. Men jag tycker att det är viktigt att hon öppnar upp och pratar mer om prestationsångest, press och psykisk ohälsa. Jag har varit nervös och känt press under min karriär, så det betyder mycket att höra hennes historia.

Hyllar den svenska bredden

Ella Holmegård säger att det är ett stort bakslag för hela den svenska MTB-sporten. Hennes roll som förebild för de yngre åkarna är ovärderlig.

– Ja, absolut. Hon är en person som alla har sett upp till. Hon är svensk och har visat alla att det går att lyckas internationellt och att vi själva kan vara där snart. När man träffar henne på tävlingar så ser man att hon är normal och mänsklig.

Hur påverkar hennes frånvaro de övriga svenska åkarna?

– Jag tror inte att det påverkar så mycket. Vi har exempelvis Ida Jansson som är duktig och tävlar mycket utomlands som har tagit över hennes (Rissveds) plats. Det visar på vår svenska bredd. Vi har många åkare som är på väg uppåt, avslutar hon.

Mountainbike–SM i Östersund pågår 18–22 juli 2018.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM