Elden är tänd – nu börjar OS

OS i Tokyo har börjat.

Efter att den olympiska elden tändes av Naomi Osaka är mästerskapet nu officiellt i gång.

– Det är tveklöst den största idrottsliga prestationen jag kommer uppnå i livet, skriver Osaka själv på Twitter.

Mästerskapet må vara officiellt inlett, men diskussionerna inför OS i Tokyo har varit stora och berört allt från stundande väderkaos till smittspridning och mästerskapets existensberättigande under rådande pandemi. Samtidigt har ett antal ledande personer i organisationskommittén fått lämna i förtid på grund av antisemitiska och sexistiska kommentarer.

Nu är det i alla fall i gång – efter att tennisstjärnan Naomi Osaka tänt OS-elden på Olympiastadion i Tokyo är nu landet värd för de olympiska spelen för fjärde gången i historien.

– Det är tveklöst den största idrottsliga prestationen och äran jag kommer uppnå i livet. Jag har inga ord för att beskriva mina känslor just nu, men jag vet att jag i denna stund känner tacksamhet, skriver Osaka på sin Twitter.

205 länder, plus det ryska olympiska laget och ROC, kommer att delta under årets omplanerade mästerskap - på grund av coronapandemin äger det rum ett år efter det planerade datumet och kommer att genomföras inför tomma läktare.

Svenska flaggbärare var seglaren Max Salminen och ryttaren Sara Algotsson Ostholt.

Tennisstjärnan Naomi Osaka fick tända OS-elden i Tokyo.
Tennisstjärnan Naomi Osaka fick tända OS-elden i Tokyo.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.