”Stod och skakade i 45 minuter efteråt”

SPORTBLADET

Körtelfeber, regn, hagel … nej, ingenting kan stoppa Anna Nordqvist.

30-åringen trotsade alla odds och vann sin andra majortitel i karriären – efter en sanslös rysare.

– Det känns helt overkligt, säger hon.

Foto: Stuart Franklin / Getty Images Europe

Körtelfebern sitter fortfarande kvar i kroppen och inför Evian Championship, årets sista major, sa Anna Nordqvist att hon är ”85 procent återställd”.

Men ute på banan såg hon 100-procentig ut.

Hon spelade stabilt från start till mål, men halvvägs in i söndagens slutvarv var hon ändå mer eller mindre avhängd.

Då växlade hon upp – ordentligt.

  • Birdie på sexan.

  • Eagle på sjuan.

  • Birdie på tolvan.

  • Birdie på 13:e.

  • Eagle igen på 15:e.

  • Birde på 16:e.

Till slut kom hon in i klubbhuset som ledare och väl där blev det en nervös väntan innan hon kunde konstatera att det hela skulle avgöras i särspel, mot 26-åriga amerikanskan Brittany Altomare.

Då kom ovädret.

”Stod och skakade”

Himlen öppnade sig, det började ösa ner både regn och hagel – och banarbetare tvingades springa in och sopa bort stora vattenpölar på green innan duon skulle putta.

– Särspelet var typ det värsta jag varit med om. Det var så sjukt kallt. Jag hade ingen känsla i händerna. Efteråt stod jag och skakade i 45 minuter, så mycket frös jag, säger Anna Nordqvist.

Men det var det värt.

Till slut stod hon där som segrare – och 4,4 miljoner kronor rikare.

– Det känns helt overkligt. Med tanke på allt jag har gått igenom de senaste månaderna, och hur mycket jag har kämpat, så är det här det största jag har gjort i karriären.

Hur har körtelfebern varit egentligen?

– Den har varit jobbig, det ska jag erkänna. Jag hade lagt ner otroligt mycket träning och förberedelse inför den här säsongen och när körtelfebern slog till så var det som att … inte att säsongen kändes förstörd … men man började tänka: ”Oj, vad gör jag nu?”.

– Det värsta har varit att man måste lägga band på sig själv. Man måste sitta vid sidlinjen och kolla på fast man så gärna vill vara där ute och spela. Nu ställde jag upp både i British Open och Solheim Cup, men det tog på krafterna och efteråt var jag tvungen att vila. Och jag kunde ju inte träna för fullt heller. Jag som älskar att träna!, säger Anna Nordqvist.

”Otroligt stolt”

Ja, hennes tålamod har onekligen satts på prov. Men nu har hon sin andra majortitel.

– Jag har haft mycket stolpe ut. Jag var ju nära i US Open i fjol. Att stå här som vinnare nu … jag har fortfarande svårt att hitta ord. Jag är så otroligt stolt och glad.

Hur ska du fira?

– Jag flyger tillbaka till USA i morgon, så det blir en middag med min kille, min caddie och mina vänner som är här. Sen ska jag njuta.

Och vila?

– Hehe, nja. Det blir tre veckors vila nu. Sen kör jag fyra tävlingar i Asien och sen avslutar vi säsongen med tourfinalen i Florida i mitten av november.

Där lär Anna Nordqvist knappast frysa.

FAKTA

Alla svenska damer som har vunnit en major

✓ Anna Nordqvist
2 vinster: LPGA-mästerskapen 2009, Evian Championship 2017

Titeln 2009 kom i hennes blott femte start på LPGA-touren men frågan är om inte segern i Evian Championship 2017 är ännu mer imponerande efter en sommar där Nordqvist har dragits med körtelfeber.

✓ Liselotte Neumann

1 vinst: US Open 1988

22 år gammal och rookie på LPGA-touren. US Open i Baltimore var hennes första tävling på andra sidan Atlanten – och det slutade alltså med en seger som förbryllade en hel golfvärld.

✓ Helen Alfredsson

1 vinst: Nabisco Dinah Shore (nuvarande ANA Inspiration) 1993 

Utsedd till årets rookie säsongen innan, men segern kom ändå som en jätteöverraskning med tanke på att Alfredsson dittills inte vunnit en enda tävling.

✓ Annika Sörenstam

10 vinster: Kraft Nabisco Championship (nuvarande ANA Inspiration) 2001, 2002, 2005, LPGA-mästerskapen 2003, 2004, 2005, US Open 1995, 1996, 2005, British Open 2003.

Sveriges största golfare genom tiderna och en av damgolfens största någonsin. Dominerade sporten i tio års tid.

FAKTA

Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987 i Eskilstuna.
Klubb: Torshälla GK.
Bor: Orlando.
Världsrankning: 13:e.
Främsta meriter: Majorvinster i LPGA-mästerskapen 2009 och Evian Championship 2017.