Sarah om jätteledningen: Det är överraskande

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström firade stora triumfer på VM i Budapest. Nu jagar hon totalsegern i världscupen.
SPORTBLADET

I helgen kan Sarah Sjöström, 24, inte bara dryga ut ledningen i världscupen.

Hon kan se till att Sverige kopplar greppet om världens simtron.

– Det är överraskande att jag fick en sådan stor ledning redan efter det första klustret, säger hon.

För första gången i karriären satsar Sarah Sjöström på att fullfölja världscupen. En tredjedel in i simturnén är hon i storstilad ledning med sina 266 poäng mot tvåan Katinka Hosszus 176.

De två giganterna kommer att vara i blickfånget när världscupen återstartar med tävlingar i Hongkong (lördag-söndag) och i Doha (kommande onsdag torsdag). De tävlar inte bara för egen skull, utan för att få upp sin nation i ensam ledning i antal totalsegrar på damsidan.

Sverige har fem titlar. Fyra av Therese Alshammar och en av Anna-Karin Kammerling.

Ungern har fem. Alla av Hosszu.

Foto: TT / NTB Scanpix
Katinka Husszu har fem världscuptitlar.

”Det är överraskande”

När Sportbladet når Sjöström är hon på träningsläger i turkiska Belek. Hon har lämnat tränaren Johan Wallberg hemma för att under en vecka träna under britten James Gibson.

– Det är klart att det är kul att representera sitt land. Och kul och se att det gått bra för Sverige i världscupen, säger hon.

Hur ser du på dina chanser att vinna?

– Det var inget som jag gick in med som mål när jag bestämde mig för att simma världscupen, så det är överraskande att jag fick en sån stor ledning redan efter det första klustret i Moskva, Berlin och Eindhoven.

I slutet av juli vann Sarah Sjöström tre VM-guld och korades till mästerskapets drottning. Efteråt fortsatte framfarten i kortbana, där hon satte världsrekord på 100 meter fritt (50,58).

”Det är alla idrottares grej”

– Jag mår bra. Kroppen är pigg, men inte lika bra form som på och efter VM eftersom jag tog ledigt. Men jag har kommit igång snabbt igen när jag väl började träna, säger hon.

Förra veckan besökte SVT lägret i Turkiet. Sjöström berättade om sin tekniksatsning i fristil där tagen ska bli längre och mer effektiva. På bilderna simmade hon med höger axel tejpad.

– Det var i förebyggande syfte, säger Sarah Sjöström.

Foto: SVT
På höger axel syns en svart tejpning.

Har prehab blivit din grej?

– Prehab är alla elitidrottares grej

ARTIKELN HANDLAR OM