Marit Björgen blev mobbad för sin muskulösa kropp

Marit Björgen har blivit mobbad och fått negativa kommentarer om sin kropp.

I nya boken Vinterhjärta berättar längdstjärnan om vikt- och kroppsfokuset inom toppidrotten.

– Det var tufft att höra att det inte var normalt att ha så mycket muskler och att jag behövde klä på mig för att inte visa kroppen, säger den 41-åriga norskan.

Marit Björgen är tacksam för att kunnat hantera de elaka och nedvärderande kommentarerna hon har fått om sin muskulösa kropp.

– Jag är glad för att jag var trygg i mig själv och visste att den kroppen hade bidragit till att jag blivit världens bästa längdåkare. Därmed sagt att det inte är säkert att alla är så trygga i sig själva och då kan det utlösa problem med vikten och matvanor, säger Mart Björgen till TV 2 i Norge.

Som elitidrottskvinna tycker hon ändå att hon har fått bra stöd, men att det är viktigt att samtidigt tänka på att man är en förebild.

– I perioder kan det bli så att fokusen på maten tar över för mycket. Det kan förstöra mycket av glädjen, säger Marit Björgen.

Fortsatte med efterrätter

Med en 20 år lång elitkarriär märkte hon hur matvanorna i den norska landslaget ändrades i början av 2000-talet.

– Det har funnits tider då åkare inte har ätit efterrätt och man börjar själv fundera på om man ska äta efterrätt när man kanske är den största i laget. Kroppshetsen är en del av toppidrotten, det tror jag aldrig vi kommer undan tyvärr, säger Marit Björgen till NRK.

Själv fortsatte hon ändå att äta desserter och såg det som en del av framgångsreceptet och föra visa andra att det inte skadade resultaten.

– Ska du ha utveckling, ska du förbättra dig och ska du ha kvalitet i det du gör så är du beroende av näring. Det är det som är din bensin, säger Marit Björgen.

Efter säsongen 2017/2018 avslutade hon elitkarriären i världscupen och de stora mästerskapen.

Marit Björgen under norska idrottsgalan 2012.
Marit Björgen under norska idrottsgalan 2012.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.