Julia Roddar

Roddar tog historisk titel – efter kaosåret

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

Den amerikanska damligan (NWSL) har kantats av skandaler. Washington Spirit är en av klubbarna det har stormat rejält kring, ändå vann de ligatiteln för första gången någonsin.

– Man fattade typ inte att vi vann efter det här året när det varit ganska så mycket kaos i klubben, säger Julia Roddar.

Det är en omtumlad Julia Roddar som ringer upp från den amerikanska västkusten. Det har gått några dagar sen Washington Spirit besegrade Chicago Red Stars och säkrade klubbens första titel och fick höja pokalen. Sen dess har det firats.

Skåpen var inplastade, champagne sprutades och ölmärket som sponsrade såg till så det fanns dryck så det räckte och blev över.

– Så här efter typ ett coronaår var det jättekul. Det kändes verkligen: gud, vilket sjukt firande. Allt är maxat i USA.

”Känns sjukt tragiskt”

Ett bra slut på en turbulent säsong. För Washington Spirit har fått lämna wo till matcher på grund av covidutbrott och varit under utredning av ligan. En utredning som handlade om verbala och emotionella övergrepp från tränare Richie Burke. Något som bland annat Kif Örebros Jenna Hellstrom vittnat om.

Burke fick sparken, klubben förlorade sina platser i ligastyrelsen och spelarna hamnade i konflikt med ägaren Steve Baldwin.

– Man har väl fått uppleva allt på något vis. Jag kommer inte kommentera något om min tränare, men det som hände i North Carolina känns sjukt tragiskt.

Satt i krismöte

Det som Roddar syftar på är den andra tränaren som skapat stora rubriker, Paul Riley. Washington Spirit befann sig i North Carolina och skulle möta Courage när The Athletic publicerade en artikel där spelare öppet gick ut och berättade om tränarens övergrepp.

– Det var kaos. Vi satt i krismöte hela kvällen där. Sen ställdes matchen in vilket jag tycker var bra för det var väldigt turbulent. Det var en chock för oss spelare att få reda på allt det där. Man lider med alla spelare, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är modigt att de vågade berätta och stå på sig. Att vara mitt i det har varit tufft på många sätt men jag tycker att behövde man prata fick man hjälp med det.

Nu väntar semester och en försäsong hemma i Sverige för 29-åringen som under de senaste tolv månaderna vunnit SM-guld, OS-silver och den amerikanska ligan.

– Det har varit ett väldigt händelserikt år på många sätt. Det är kul att jag ändå kunde avsluta med ett guld här borta och ta med det här året som något väldigt positivt.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Laget som försvann – Sundsvall Dragons: ”Jag samlar burkar ibland”

ÄMNEN I ARTIKELN

Julia Roddar

Fotboll