Fotboll

Eric Smith om St Paulis knall: ”Största jag upplevt”

Av: 

Michael Wagner

SPORTBLADET

Svensklaget St Pauli stod för jätteskrällen.

Eric Smith och Sebastian Ohlsson skickade Erling Haaland och Borussia Dortmund ur tyska cupen.

– Det är utan tvekan största matchen jag har spelat och vunnit, säger Smith till Sportbladet.

Lite i skymundan medverkar en svenskduo till en smått sensationell fotbollsutveckling.

Under de senaste åren har Hamburglaget St Pauli sladdat på 2. Bundesligas undre halva och slutade tia i våras.

Cupknall och serieledning

Nu leder den mytomspunna klubben näst högsta serien – och stod för en jätteknall i tyska cupen under tisdagskvällen.

St Pauli slog ut regerande cupmästarna Borussia Dortmund med 2–1 hemma på Millerntorstadion.

Sebastian Ohlsson (tidigare IFK Göteborg) och Eric Smith (tidigare Halmstad och IFK Norrköping) ställdes mot ett ordinarie Dortmund med Erling Haaland, Marco Reus, Axel Witsel och Mats Hummels i startelvan.

– Jag tror inte jag har fattat det riktigt än. Det var ju en del rätt bra spelare vi sprang omkring och sparkade på, säger Eric Smith till Sportbladet.

– Borussia Dortmund hade bollen mer men vi har blivit väldigt bekväma med vårt kontringsspel. Vi har offensiva spelare som levererar och det är därför det går så bra, både i cupen och seriespelet.

Sur Haaland

Pratade du med någon av Dortmundspelarna efteråt?

– Nej, de hade väldigt bråttom ner i omklädningsrummet. Jag orkade verkligen inte kuta efter. Jag hade fullt upp med att orka att stå upprätt efter slutsignalen. Jag tror aldrig jag har sprungit så mycket i en match, säger den defensive mittfältaren. 

– Det är utan tvekan den största matchen jag spelat och vunnit.

– Haaland var lite sur på mig när han fick frisparkar emot sig. Han tyckte att jag filmade. Det kan jag leva med i dag!

På fredag väntar nästa klassiker för St Pauli med derby mot Hamburg SV på Volkparkstadion. HSV ligger femma i 2. Bundesliga, sex poäng bakom St Pauli.

– Det kan bli en magisk vecka. Med deras historia så ser HSV sig som den stora klubben, men just nu är det vi som ligger bättre till. Det vill vi gärna visa på fredag också. Vi har rejäl medvind, säger Eric Smith.

Hur ser du på era chanser att nå Bundesliga?

– Vi har tagit stora kliv med laget sedan förra säsongen och fått behålla många spelare. 2. Bundesliga är en tajt serie där alla kan slå alla. Det gäller att vi håller huvudena kalla och inte svävar i väg. Det är fokus som gäller.

”Annorlunda klubb”

St Pauli är en mytomspunnen förening. Hur är det att spela där?

– Bilden stämmer bra. Det är en annorlunda klubb, betonar Smith.

– Fansen är otroliga. Den stora basen av fans ger lite extra press men jag har aldrig upplevt något negativt från dem. Supportrarna är otroligt kärleksfulla och stöttar alltid sitt St Pauli.

– Klubbens engagemang i olika frågor är också speciellt. Jag har aldrig varit i en klubb där man som spelare så ofta informeras hur klubben ser på olika saker i samhället. Det är både fascinerande och utvecklande.

Hur ser du på din egen fotbollsutveckling?

– Jag känner att jag har hamnat rätt. Jag har haft lite skadeproblem men är på väg tillbaka rejält. Jag har en bra och tydlig roll. Det defensiva sitter, nu vill jag ta kliv framåt offensivt också.

Hur långt är du från en landslagsdiskussion?

– Jag måste vara skadefri och få kontinuitet. Det hade varit en ära att spela i landslaget, men just nu är jag fortfarande en bit ifrån. Landslaget har många bra mittfältare. Jag koncentrerar mig på det vi har här. En sådan här vecka hjälper mig framåt. Det är den här typen av matcher som utvecklar mig som spelare, säger Eric Smith.

St Pauli köpte loss Smith i somras från belgiska Gent efter att mittfältaren varit på lån under våren. 25-åringen skrev ett kontrakt som gäller till juni 2024.

Sebastian Ohlsson, 28, kom tillbaka i St Pauli sent i höstas efter en längre skadefrånvaro. Högerbackens avtal går ut till sommaren.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Eric Smith.
Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Finland har gått om Sverige – på alla nivåer

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Borussia Dortmund

FC St. Pauli

Erling Braut Haaland