Lisa Hörnblad om skräckbilden på Alice Merryweather

Alice Merryweather skadades illa i en krasch under tidiga hösten
Alice Merryweather skadades illa i en krasch under tidiga hösten

Amerikanskan Alice Merryweather, 25, skräckskada är väldokumenterad och svårsmält.

Svenska Lisa Hörnblad, 25, har sett bilderna på sin vän.

– Fy fan så fruktansvärt, säger hon.

Under sommaren 2019 skadade Lisa Hörnblad sitt högerknä så illa att korsbandet gick av.

Då trodde inte störtloppsåkaren att det skulle dröja två år innan hon var helt återställd. Men i vinter gör Sveriges – fram till skadan – snabbaste utförsåkare comeback igen efter två säsonger vid sidan om.

– Det känns bra, men det är svårt att veta hur det kommer gå. Det känns lite som ett frågetecken. Men det är skitkul. Jag är jätteladdad. Svårt att veta hur man ligger till, säger Lisa Hörnblad när Sportbladet träffar henne på det alpina landslagets upptaktsträff.

Lisa Hörnblad
Lisa Hörnblad

Det krävdes totalt tre knäoperationer innan 25-åringen var helt återställd och den senaste genomfördes i våras.

– Första tiden är en dans på rosor, inga problem. Då är man laddad och vet inte vad som väntar. Men sen... När jag planerade att vara tillbaka på skidorna lade jag mig på operationsbordet och gjorde om ganska mycket. Det var då helvetet började. Sista året tyckte jag var fruktansvärt. Det var bara mörker.

Blev det fel från början?

– Första operationen blev absolut inte jättebra. Det såg man i efterhand. Det läkte väldigt dåligt så då fick man gå in och ta bort väldigt mycket ärrvävnad. Ingen visste varför jag hade så fruktansvärt ont. Men smärtan gjorde att jag tappade all styrka.

Är du smärtfri i dag?

– Absolut inte smärtfritt. Men jag känner inget i backen, så det fungerar ganska bra, säger hon.

Lider med Merryweather

Från Lisa Hörnblad är hoppet till Alice Merryweather inte jättelångt. Tjejerna är jämngamla, kom båda upp i världscupen samtidigt och har tävlat mot varandra i flera år.

Amerikanskan, som stod över fjolårssäsongen och i stället fokuserade på sin egna hälsa efter att ha behandlat en ätstörning, skulle också ha gjort comeback i vinter. Men så blir det inte.

I början av september var Merryweather med om en otäck olycka när hon kraschade under ett träningsåk i schweiziska Saas-Fee. Domen: dubbla benbrott, avslitet korsband och menisk samt delar av ledbandet i sitt vänstra knä.

– Vi känner varandra mycket väl och det är klart att jag känner väldigt mycket för en sån tjej. Fy fan. När man är inne i det så är det ett rent helvete, berättar Hörnblad.

Har du pratat med henne?

– Ja, jag har pratat lite med henne. Hon verkade peppad och det är en superstark tjej så jag tror hon kommer ta sig igenom det. Det är väl det vi har att hur mycket än livet suger och hur tufft det än är så kämpar man sig upp.

Förutom alla skador har amerikanskan dessutom visat upp enorma skrapsår och svullnad i ansiktet på sin Instagram.

Har du sett bilderna?

– Ja, det är fruktansvärt. Jag har också ramlat och slagit upp ansiktet, men det där... jag har aldrig sett något liknande. Fy fan så fruktansvärt. Det gör så jävla ont. Det svider och kliar. De första veckorna var jag inte avis på henne. Drabbas av benbrott och sedan det där ansiktet.

Tänker man på vad man utsätter sig för?

– Ja, det gör man väl i bland. Det är en tuff sport. Hon hade precis kommit tillbaka från två harviga år och så en träning ock så ligger man där och så är det ett år framför sig med sjukhus. Det där ger ett litet ”wake up call”. Men det är en tuff sport vi håller på med. Ramlar man är det en stor chans att något går sönder.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.