Anna Nordqvist vann British Open

Anna Nordqvist, 34, är en majorvinnare igen.

Efter ett jättedrama tog svenskan hem British Open – och prischecken på motsvarande 7,5 miljoner kronor.

– Det känns helt sjukt, säger hon till Sportbladet.

Det blev ett rafflande drama när The Open, damernas femte och sista major, avgjordes på klassiska Carnoustie i Skottland på söndagen.

Flera spelare blandade sig i segerjakten, men till slut blev det en helnordisk duell mellan två svenskor och en danska.

Madelene Sagström hade chansen, men missade utslaget på sista hålet och slutade delad tvåa. Vann gjorde i stället Anna Nordqvist efter att Nanna Koerstz Madsen sjabblat rejält på sista hålet och gjort en dubbelbogey.

Några timmar efter braksuccén, strax före midnatt, fick Sportbladet en pratstund över telefon med den nyblivna – numera trefaldiga – majorvinnaren.

– Det här känns helt sjukt, säger Nordqvist.

– Att vinna British Open är något man bara kan drömma om. Det här är min karriärs största seger.

”Druckit Champagne”

Efter att ha rullat i segerputten blev hon omkramad av sin caddie, av Madelene Sagström och sin nyblivna make Kevin McAlpine – caddie på PGA-touren – som hon inte hade träffat på sex och en halv vecka.

– Det har varit tufft att inte kunna ses på grund av det intensiva schemat. Han är ju född och uppvuxen i Dundee bara 20 minuter härifrån så det var jättehäftigt att ha honom och hans familj och vänner här på plats.

Hur ska ni fira? Har ni redan börjat?

– Haha, min man och min caddie började typ direkt. De har fyllt upp bucklan med Champagne ett antal gånger redan… Själv ska jag flyga tillbaka till USA klockan 08 i morn bitti, så jag får ta det lite lugnare, säger Nordqvist.

British Open hade en rekordstor prispott det här året och segern gav Nordqvist hela 850 000 dollar – motsvarande 7,5 miljoner kronor. Det hade hon själv ingen aning om.

– Jag vet inte hur mycket jag vann, säger hon.

7,5 miljoner kronor.

– Oj, jävlar! Det var … mycket. Men det är inte för pengarna man håller på. Det är mer grejen att kunna blicka tillbaka och säga att man har vunnit British Open som känns helt sjukt.

Men du lär unna dig något för prispengarna?

– Ja, absolut. Vi har precis skaffat en hund så jag får skämma bort vår lilla valp lite nu.

Och dig själv också lite, va?

– Ja ja. Det här ska absolut firas.

Klar för Solheim Cup

I kraft av segern är Anna Nordqvist också klar för Solheim Cup, som spelas 4–6 september.

– Det känns jättebra att ha tagit mig in i laget på rankningspoäng så det inte är något snack om saken. Ingen kan ifrågasätta att man förtjänat sin plats. Solheim Cup har varit ett stort mål för mig hela säsongen. Det är en tävling jag brinner för och jag ser väldigt mycket fram emot att få spela den, säger Anna Nordqvist.

Anna Nordqvist
Anna Nordqvist

Fakta: Alla svenska damer som har vunnit en major

Anna Nordqvist
3 vinster: LPGA-mästerskapen 2009, Evian Championship 2017 och British Open 2021

Titeln 2009 kom i hennes blott femte start på LPGA-touren men frågan är om inte segern i Evian Championship 2017 var ännu mer imponerande efter en sommar där Nordqvist hade dragits med körtelfeber. Bedriften i sig kanske var större i Evian Championship, men British Open är trots allt det största som går att vinna som europeisk golfspelare.

Liselotte Neumann

1 vinst: US Open 1988

22 år gammal och rookie på LPGA-touren. US Open i Baltimore var hennes första tävling på andra sidan Atlanten – och det slutade alltså med en seger som förbryllade en hel golfvärld.

Helen Alfredsson

1 vinst: Nabisco Dinah Shore (nuvarande ANA Inspiration) 1993

Utsedd till årets rookie säsongen innan, men segern kom ändå som en jätteöverraskning med tanke på att Alfredsson dittills inte vunnit en enda tävling.

Pernilla Lindberg

1 vinst: ANA Inspiration 2018.

Segern på Mission Hills Country Club kom som en blixt från klar himmel. Särspel mot koreanska superstjärnan Inbee Park avgjorde och Lindberg tog hem den rafflande duellen.

Annika Sörenstam

10 vinster: Kraft Nabisco Championship (nuvarande ANA Inspiration) 2001, 2002, 2005, LPGA-mästerskapen 2003, 2004, 2005, US Open 1995, 1996, 2005, British Open 2003.

Sveriges största golfare genom tiderna och en av damgolfens största någonsin. Dominerade sporten i tio års tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.