Mick Schumacher: ”Har aldrig velat något annat”

Michael Schumachers son testar för Ferrari och Alfa Romeo

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Luca Bruno / TT
Mick Schumacher inför premiären av Formel 2 och testet i F1

Hans pappa är tidernas mest framgångsrika förare.

Men som 19-åring är Mick Schumacher bättre än sin far.

Han är regerande europamästare i F3, har undertecknat ett kontrakt med Ferrari - och nu ska han debutera Formel 2 och testa för F1.

Redan som femåring visste Mick Schumacher vad han ville. När hans pappa Michael, själv sjufaldige världsmästare i Formel 1, tog med sonen för att köra go-kart var frågan oundviklig. Michael ville gärna veta vad racingen betydde för Mick.

Svaret var allt.

– Jag minns att han frågade mig tidigt om jag såg det som en hobby, eller om jag ville satsa på att bli en professionell förare. Jag sa direkt att jag ville bli proffs. Jag har aldrig velat göra något annat, säger 20-årige Mick Schumacher till tidningen Bild.

Mick Schumacher debuterar i Formel 2 och F1

Under 2018 startade han sin andra säsong i EM i formel 3 och under sommaren - på den bana som hans far kallade för sitt vardagsrum - kom den första segern. Mick Schumacher vann på Spa-Francorchamps i Belgien. På den bana där hans pappa debuterade i F1, vann sitt första lopp, säkrade en VM-titel och körde sitt 300:e lopp i Formel 1.

1 av 2 | Foto: Luca Bruno / TT

Därefter fick den 19-årige tysken ett helt annat självförtroende, han vann han helgens samtliga tre lopp på Nürburgring och när säsongen var över hade han säkrat EM-titeln.

Det var hans pappa Michael inte i närheten av vid samma ålder, han körde fortfarande go-kart som 19-åring, debuterade i Formel 3 som 20-åring 1989 och vann titeln ett först som 21-åring.

Men därefter gick det snabbt. 1991 debuterade Michael Schumacher i F1, då var han 22 år.

Den vägen vill även Mick Schumacher vandra. Han har samlat de poäng som krävs för att få köra Formel 1 och nästa vecka ska han genomföra sina första F1-tester.

För Ferrari och för Alfa Romeo.

– Det är spännande och jag är verkligen nervös, men fokus ligger framförallt på Formel 2, säger Mick Schumacher som var tia i sitt första kval till F2.

– Hittills har jag bara kört go-kart, Formel 4 och Formel 3. Det är första gången jag tävlar i ett mästerskap som avgörs utanför Europa.

Michael Schumacher - sonens stora idol

Han kör mästerskapet under F1 med italienska Prema och utbildas samtidigt av Ferraris förarakademi. Det är en skola som lotsat Jules Bianchi, Sergio Perez och Charles Leclerc till F1.

– Jag är överlycklig över att Ferrari har ingått ett samarbete med mig och att min framtid inom motorsporten kommer att vara röd, skrev Mick Schumacher på sociala medier när hans framtidsplaner offentliggjordes.

Superlicensen ger honom möjligheten att köra F1 i år, men för att kunna köra i kungaklassen 2020 måste han sluta sämst sexa i Formula 2 den här säsongen. Enligt reglerna kräver en superlicens 40 poäng, men poängen förfaller efter tre år. Därför måste han under 2019 samla in minst tio poäng att lägga till de 30 han fick för EM-titeln 2018.

– Jag ska göra allt som står i min makt för att förverkliga drömmen om F1, säger Mick Schumacher.

Foto: Shizuo Kambayashi / TT

– Det är uppenbart att Ferrari har haft en stor plats i mitt och min familjs hjärta ända sedan jag föddes. Därför betyder det mycket för mig personligen att kunna ta det här steget.

Michael Schumacher vann sju VM-titlar i F1, fem av dem med Ferrari.

– Jag är glad över att vara son till en av de största F1-förarna genom tiderna. Jag beundrar min pappa för det han har uppnått. Ibland är det svårt att bli jämförd, men det är som det är, säger Mick Schumacher till tyska Bild.

– Det har sina för- och nackdelar. Jag har ett stort stöd världen över och det kan knappast vara en dålig sak. Det är jag tacksam för.

Foto: Prema
Mick Schumacher var tia i sitt första kval till Formel 2

F1-mästare - vars söner också har vunnit VM-titeln

Graham Hill, Storbritannien - världsmästare 1962 och 1968
Damon Hill, Storbritannien - världsmästare 1996

Damon Hill var den första sonen att vinna en VM-titel. Han debuterade 1992, tog sin första GP-seger med en Williams 1993 och avslutade karriären med Jordan 1999.

Keke Rosberg, Finland - världsmästare 1982
Nico Rosberg, Tyskland - världsmästare 2016

2006 debuterade mästare Keke Rosbergs son Nico i Williams, hos det team som Keke vann VM-titeln med 1982. Efter tio år i F1 och en flytt till Mercedes vann Nico titeln 2016, därefter lade han av. Nico är den andra sonen till en mästare i F1 som gjort om faderns bedrift.

F1-mästare - vars söner också tävlat i F1

Jack Brabham, Australien världsmästare 1959, 1960 och 1966
David Brabham, Australien

Jack Brabham är en F1-legendar, hans son nådde inte upp till sådana höjder. David kvalade in till 24 lopp mellan 1990 och 1994, han och körde för teamet som bar familjens namn och för Simtek, men han tog inte någon poäng.

Mario Andretti, USA, världsmästare 1978
Michael Andretti, USA

Mario Andretti har varit framgångsrik i flera olika serier, F1, NASCAR och Indy 500, men även om hans son Michael var framgångsrik i USA lyckades han inte i F1. Det blev inte ens en hel säsong, 1993 körde han 11 lopp för McLaren och tog en pallplats i Italien som bäst. Numera äger han och driver Andretti Autosport som bland annat tävlar i IndyCar. Marios sonson Marco tävlar i IndyCar.

Nelson Piquet, Brasilien, världsmästare 1981, 1983, 1987
Nelson Piquet Jr, Brasilien

Nelson Piquet är av de riktigt stora i F1-historien. Hans son med samma namn har dragit på sig andra rubriker. Han gjorde ett försök hos Renault, men är mest känd för att teamet övertalade honom att medvetet köra in i muren under premiären av Singapores GP 2008 för skapa möjligheter för Fernando Alonso att vinna loppet. Crashgate uppdagades under 2009 och i augusti samma år lämnade Piquet F1. Även Nelson Piquets yngre son Pedro är racerförare och tävlar i Formel 3.

F1-bloggen med det senaste snacket inför Bahrain Grand Prix

PODD: Aftonbladet Daily om Mysteriet Michael Schumacher

Aftonbladet Daily pratar om mysteriet med Michael Schumacher och försöker reda ut vad vi egentligen vet om en av motorsportens största stjärnor någonsin
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM