Boxning

Elin Cederroos: ”Jag visste att jag ville till det här”

Av: 

Makoto Asahara

Elin Cederroos hemma i Sverige med sina bälten.
Elin Cederroos hemma i Sverige med sina bälten.

SPORTBLADET

En före detta fotbollsmittback har blivit dubbel världsmästare – och skrivit ett stycke svensk boxningshistoria.

Elin Cederroos, 34, har även skrivit ännu ett kapitel i en osannolik idrottssaga.

– Jag visste att jag ville till det här. Upp till toppen, säger den svenska boxningsstjärnan i ett längre samtal med Sportbladet.

95–94.

När domarna efter tio tuffa ronder i Atlantic City förkunnade poängen skrevs också ett stycke svensk idrottshistoria.

Elin Cederroos, 34, som redan hade IBF-titeln, hade nu också vunnit WBA-världsmästartiteln i mellanvikt efter seger mot favorittippade hemmaboxaren Alicia Napoleon Espinosa.

Något som innebar att hon blivit första svenska att inneha två världsmästartitlar i boxning samtidigt.

– Vi var två som gick in för att vinna. Hon (Espinosa) är en duktig boxare, en grym atlet. Vi är sportsliga och så runt omkring. Men i ringen är det fullt fokus från båda, inleder Elin Cederroos när Sportbladet ringer upp dagen efter för att få höra mer om den historiska framgången.

– Vi går ut med många slag i första ronden, sedan i andra får jag till det. Hon blir nedslagen och det skakar om henne. Sedan var det bara att fortsätta. Jag håller henne bra med jabben och håller avståndet. Min oerfarenhet kommer fram lite då och då när jag fastnar med fötterna och då utnyttjar hon det.

”I proffsboxning vet man aldrig”

Trots den där tidiga fullträffen så fanns inga marginaler för Cederroos att slappna av under den tio ronder långa duellen.

– Det är så, det är hennes hemmaplan. När jag gick ut i tionde visste jag att jag måste övertyga i alla tio ronder. Jag får aldrig känna mig nöjd.

Märktes det tydligt att det var hennes hemmaplan när du var i ringen?

– Det klart. När hon fick in någon träff var det fler som ropade. Men jag har gjort det riktigt bra hela veckan. Presskonferenser, invägning... Det är många som gillar min stil och personlighet. Men det är ju hennes hemmaplan. Många som hejar på henne.

Men samtidigt gillar ju alla en underdog.

Och historien om Elin Cederroos var egentligen osannolik redan innan skrällsegern natten till lördagen.

Efter över hundra matcher i damallsvenskan i Djurgården och Hammarby slutade hon med fotbollen när det väntades tillökning i familjen.

Därefter blev det en boxningskarriär i stället.

Den första proffsmatchen i karriären gick hon så sent som 2017. Nu, mindre än tre år och åtta av åtta möjliga segrar senare, är hon i den absoluta världseliten.

Hade du någonsin kunnat tro att det skulle gå så här snabbt?

– Haha, inte att att det skulle gå så här snabbt. Men jag visste att i proffsboxning vet man aldrig. Det handlar om rätt tajming, så många faktorer som spelar roll. Jag visste att jag ville till det här. Upp till toppen. Sen så har vi inte vetat exakt hur snabbt det skulle gå.

Mittbackserfarenheten en fördel

Hennes bakgrund som fysiskt stark mittback på fotbollsplanen kanske har ett finger med i den snabba utvecklingen?

– Det har varit en fördel att jag varit på elitnivå i fotbollen. Absolut. Min målmedvetenhet, disciplin. Den delen har jag redan lagt tidigare. Det var inget jag behövde jobba fram, säger Cederroos och fortsätter:

– Jag spelade ju mittback. Så då kunde jag ta instruktioner från målvakt, från sidan och alla håll samtidigt som jag kunde ge instruktioner. Det är en klar fördel i boxningen. Jag kan höra min tränare och andra från sidan. Många går in i en bubbla och hör inget. Men de kan verkligen coacha mig. Jag kan verkligen ta instruktioner.

Elin Cederroos kan även ta uppmärksamheten som segern bidragit med.

Likväl är 34-åringen fortfarande ett större namn utomlands än i Sverige, där boxningen i dag är en sport som på många sätt hamnat i skymundan för den gemena publiken. Som exempel var det ingen svensk tv-kanal som visade Cederroos match, som i USA gick på Showtime inför stor tv-publik.

Känner du att din framgång fått för lite uppmärksamhet på hemmaplan?

– Jag tycker all media ska skriva mer om alla boxare. Vi ska lyfta varandra. Vi gör det tillsammans. Jag är väl mer känd utomlands än i Sverige. Nu tror jag detta blev lite av genombrottet i svensk media.

Hur håller du kvar fötterna på jorden med all framgång?

– Det klart jag förstår att jag är mer känd för folk. Men jag vill att folk ska veta om min prestation för att höja damboxningen. Det klart jag vill sprida det. Men jag har fötterna på jorden. Verkligen.

”Hon kommer vara så stolt”

Segern i Atlantic City öppnar i alla fall möjligheter. WBC- och WBO-titeln finns kvar att försöka vinna. Och i storstjärnan Claressa Shields, må så vara att hon främst figurerar i en lägre viktklass än Cederroos mellanviktsklass, finns en potentiell supermatch i framtiden.

Där är dock inte svenskan enligt egen utsago ännu i tankarna.

De tankar som finns här och nu efter framgången är att komma hem och påbörja återhämtningen.

Maken Jonas (före detta handbollsspelare i Västerås) fanns med på plats under titelfajten. Men barnen, de var hemma med morföräldrarna.

– Ja, jag längtar efter att få komma hem till dem. Mira som är sju förstår grejen. Hon kommer var så stolt, säger Cederroos med glädje i rösten.

När hon tog sin första världsmästartitel i Belgien för ett år sedan följde hon upp med att ta med bältet till dottern Miras skola.

Väl när hon också får hem sitt andra bälte så ska hon ta med två.

Var kommer du att ha bältena sen? Upphängda synligt i vardagsrummet?

– Fråga inte det, haha, säger Cederroos med ett skratt.

– Jag ska hitta något ställe. De är värda så mycket. Handskarna och allt.

Du har väl planerat att skaffa fler med tiden dessutom?

– Haha, ja. Jag får köpa ett stort skåp.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Här får hon vinnarbältet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Se MMA-galan Brave 38 live här

ÄMNEN I ARTIKELN

Boxning

Elin Cederroos

Claressa Shields