”Stort att ha spelat mot honom”

Jonas Jerebko om sorgen efter Kobe Bryants död

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Jerebko blev matchens lirare i EuroLeague-mötet med Milano i går.

För Sportbladet berättar han om nya livet i Ryssland, relationen med tränaren och sorgen efter Kobe Bryant.

– Han var en stor idol för mig långt innan jag ens fick chansen att spela och prata med honom, säger Jerebko.

När landslaget spelar första EM-kvalmatchen mot Kroatien i morgon finns Sveriges bästa spelare inte med. Precis som flera andra EuroLeague-spelare stoppas Jonas Jerebko från landslagssamlingen.

– De sa det från första början när jag kom. Självklart hade man velat vara med, men det är mycket som står på spel här borta så de vill inte släppa någon. Det är bara att gilla läget och hoppas att de tar sig till EM så att man kan vara med då, säger Jerebko.

Jerebkos klubb Chimki leder den ryska ligan med bara en förlust på 18 matcher. I EuroLeague har det gått tyngre och laget slåss för att ens ta sig till slutspel.

Foto: ALEXEY FILIPPOV / BILDBYRÅN

– Vi har kastat bort 6-7 matcher bara på att vi spelat dumt. Jag har aldrig förlorat matcher innan på det sätt som vi gjort den här säsongen, så det har varit väldigt frustrerande, säger Jerebko.

”Mycket förklaringar”

För hans egen del har säsongen också varit upp och ner. Han kom direkt från NBA och stjärnlaget Golden State Warriors, men fick kanske inte så mycket speltid som förväntat av Khimkis coach Rimas Kurtinaitis i början av säsongen.

– Vi har haft det upp och ner. Men vi respekt för varandra och han börjar lita på mig lite mer. I början försökte han skylla på att han skulle vila mig och mycket andra förklaringar, men jag vet inte vad det var. Om han försökte lista ut mig eller styra något. Jag har ingen aning, men vi börjar förstå varandra, säger Jerebko.

I gårdagens segermatch mot Milano var svenskens matchens lirare med sina 16 poäng och 12 returer.

– Just nu känns det riktigt bra. Jag spelar bra och kroppen känns bra. Spelmässigt är det vårt spel som har varit problemet hela säsongen. Vi har haft mycket skador så det har varit lite olika line ups och vi har haft lite problem med att flytta bollen minst sagt. När vi väl gör det kan vi slå vilket lag som helst.

”Trodde inte det var sant”

Precis som resten av basketvärlden drabbades Jerebko hårt av Kobe Bryants bortgång. Men till skillnad från de flesta andra har svensken mött honom under flera år i NBA.

– Jag trodde inte det var sant. Det sätter ens liv i perspektiv. När man spelar basket lever man nästan i en bubbla och det här får en att stanna till. Det sker dödsfall varje dag men när det är någon som Kobe som har inspirerat så många är det väldigt tufft.

Foto: Lori Shepler / TT
Kobe Bryant och Jerebko

Hur upplevde du honom som person? 

– Som en vinnarskalle med en träningsvillighet som man aldrig har sett innan. Det är väl just basketbiten och hur inspirerad man blev av allt han gjorde. Det var verkligen nervöst att spela mot honom första gången. Men det är stort att ha gjort det. 

Jerebko flyttade själv till Moskva inför säsongen. Efter några veckor anlände även frun Johanna och barnen Celine och Izabel och familjen trivs i landet.

– Vi bor nära CSKA:s anläggning. Det är mycket hockey- och basketspelare som bor där vi bor. Man springer in i ganska många svenskar. Jag har träffat (Mario) Kempe och Lasse (Johansson) som är målvakt. Ryssland och Moskva har varit en positiv överraskning som helhet.

Hur ser du på nästa säsong, vill du tillbaka till NBA?

– Jag tar en dag i taget. Målet är att vinna ryska ligan och förhoppningsvis gå till slutspel i EuroLeague. Efter det får vi se vad som händer. Jag tänker inte på det nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE