Rullstolsspelarna strukna ur US Open

”Det är motbjudande diskriminering”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Stefan Olsson.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Olsson.

Rullstolsspelarna verkar inte få spela US Open i år.

Beslutet har gjort stjärnorna rasande.

– Om de antar att vi är svagare än en icke funktionsnedsatt person så har de fel, säger Stefan Olsson, 33.

Pandemin har tvingat US Open att krympa kostymen. När turneringen drar igång på Flushing Meadows i New York 31 augusti är kvalet, mixeddubbeln och juniorklassen strukna.

Precis som rullstolstennisen.

– Vi behövde fatta väldigt svåra beslut för att få ner antalet deltagare och kunna hantera och minimera smittrisken, motiverade turneringschefen Stacey Allaster på en presskonferens.

”Jag kan bara inte vara tyst...”

33-årige Stefan Olsson har spelat de tre senaste upplagorna av US Open och var inställd på ett fjärde år. När Sportbladet kontaktar honom hänvisar han till ett osande inlägg på Instagram.

”Jag planerade inte att skriva något, men jag kan bara inte vara tyst. Att planera att slopa rullstolstennisen utan att kommunicera med spelarna är hjärtekrossande. Jag ska inte kalla det diskriminering för det känns för lågt, men det är en fråga om jämställdhet. Om de antar att vi är svagare än en icke funktionsnedsatt person och därför inte inkluderar oss att spela så har de fel” skriver Olsson.

Han får medhåll av kollegan Dylan Alcott.

Foto: Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Dylan Alcott

Beklagar dålig kommunikation

"Jag trodde att jag hade gjort tillräckligt för att kvalificera mig – tvåfaldig US Open-vinnare och världsmästare. Men tyvärr missade jag det enda som spelar roll, nämligen att kunna gå. Det är motbjudande diskriminering", skriver Alcott på Twitter.

Efter klagomålen har US Open lämnat en svårtydd kommentar. De beklagar sin bristande kommunikation med rullstolstennisens representanter och flaggar för kommande samtal. Men huruvida det kan bli en turnering är fortsatt ovisst.

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN