”Jag tycker att han verkar ganska nervös”

avStefan Alfelt

MALMÖ. För att vinna en tusenlapp på seger för Tyson Fury i natt måste du spela för 20 000 kronor i Las Vegas.

En satsad tusenlapp på Otto Wallin däremot ger 10 000 kronor tillbaka om superskrällen slår in.

– Jag tänker vinna, säger Otto Wallin.

Så hur ska Otto boxa hem en solresa till dig? Låt oss kika på det.
Odds är ingen sanning, men de ljuger inte heller. Tyson Fury är självklar som jättefavorit i natt av mycket goda orsaker.

Fury är obesegrad, 28–0–1, med den oavgjorda mot WBC-världsmästaren Deontay Wilder som enda ickeseger. För fyra år sen slog han Volodymyr Klytjko och blev världsmästare för WBA (supervarianten), IBF, WBO och IBO. Tyson Fury var världens nye tungviktskung.

Mot det har Otto Wallin den perfekta matchlistan 20–0–0, men på Ottos lista är Adrian ”Gäddan” Granat det mest namnkunniga motståndet och när de möttes var Gäddan fortfarande mer ett stort löfte än färdig storboxare.

Därför är Otto Wallins bästa chans att Tyson Fury underskattar honom. Något som Fury garanterar inte ska hända medan han till en del berömmer sin kommande motståndare.

– Längden, att han är en southpaw (boxas med högern före) och att han är en defensiv fajter innebär en utmaning. Men jag har aldrig stött på ett berg jag inte kunnat klättra upp för. Jag har aldrig mött en man jag inte kunnat besegra. Otto blir inget undantag, säger Tyson Fury.

Han hävdar att han lagt om sin livsstil och numera äter och dricker sunt och lagom. Samtidigt berättar han att han drack fyra stora starköl kvällen före stormatchen mot Deontay Wilder.

”Duktig på väldigt mycket – en stor kille”

En oseriös Tyson Fury är absolut inte ofarlig eftersom han ju varit oseriös under i stort sett hela sin framgångsrika karriär, men för Otto Wallin kan varje liten antydan till bristande fokusering hos Fury betyda en hel del.

– Jag tycker att han verkar ganska nervös emellanåt. Inför intervjuer till exempel. Ibland när han säger konstiga saker tror jag han gör det för att han är nervös. Han har stor press på sig att alltid leverera och vara rolig. Man vet inte hur det känns för honom innerst inne, säger Otto.

Wallin förutsåg när vi pratade för nåra dagar sedan ganska exakt vad som skulle ske på invägningen där Fury tvärvände från att vara snäll och trevlig till att råskälla och hota Otto iklädd en mexikansk wrestlingmask (för att stjäla sympatier från de mexikanska åskådarna på Mexikos självständighetsdag). Som skällde tillbaka. Skådespel för folket.

– Jag försöker göra det på mitt sätt och visa honom att det inte tar riktigt. Att jag inte är intresserad av vad han gör, utan fokuserar på vad jag gör. Tycker det funkar bra, säger Otto.

Fury har under sin senare del av karriären mött starkare motstånd än Wallin men det skrämmer inte Otto.

– Han är duktig på väldigt mycket. En stor kille. Men alla har svagheter som går att utnyttja.

Kommer att agera clown

Under sina 20 proffsmatcher har Otto Wallin aldrig varit skakad. Knappt ens träffad. Hans stil har alltid varit oerhört skolad med konsekventa beslut i ringen. Något han säkert inte ändrar mot Fury som kommer att agera clown med sänkta händer för att locka fram misstag.

Över tolv ronder kan Otto Wallin förmodligen inte vinna på poäng, så det handlar om ett perfekt slag. Inte någon lucky punch, för Otto boxas som sagt kontrollerat i stället för på chans, utan snarare som en följd av att han kanske kan hålla högre tempo än Fury. Som förmodligen inte vill satsa på en snabb knockoutseger på grund av kritiken han fått för valet av motståndare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Tyson Fury