Ustiugov diskad i kvartsfinalen

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/RUKA. Oskar Svensson frias och slipper sin varning.

Det var inte han som tjuvstartade.

– Jag sticker på något som låter som ett startskott, säger Oskar Svensson.

– Vi varnade fel åkare, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey.

Det har strulat en del för Sergej Ustiugov de senaste säsongerna. Under årets världscuppremiär i Ruka fick den ryske stjärnan ingen rolig start.

Ustiugov tog sig till kvartsfinal, men där tog det stopp redan innan det hann börja. Han bidrog till heatets andra tjuvstart vilket innebär att åkaren inte får starta och placeras sist i loppet.

– Jag kände till regeln om att man blir diskad om man gör andra tjuvstarten men jag hade glömt av den, säger han.

Det var Oskar Svensson som fick tjuvstarten före honom. Men redan på plats på banan började Oskar Svensson att protestera och med facit i hand visade det sig att juryn gjort fel.

– Jag sticker på något som låter som ett startskott. Jag tror att det är något som kommer från publiken. De ska kolla på det i efterhand. Om det är så skulle inte Ustiugov diskas

Du vill bli av med ditt gula kort?

– Det hoppas jag att de ska fixa. Om de kollar på videon kommer de att se att jag sticker på något som är likt ett startskott. Det är skittrist för honom (Utsiugov). Jag försökte förklara för juryn där och då men de de var inte så intresserade av att lyssna. De ville inte ta den diskussion där och då. Men vi har lämnat in en protest i efterhand, säger han.

Och juryn har lyssnat. Och granskat situationen och kommit fram till att det inte ens var Oskar Svensson som gjorde tjuvstarten.

– Det är svårt, det går fort i sprint. Vi varande fel kille. Oskar gjorde oss uppmärksam på det efter loppet och en av tävlingsledarna hade tagit en film som vi kunde se det på. Ett problem för oss är att vi inte har ljud på våra bilder i juryrummet, säger Pierre Mignerey.

På den lapp som han håller i sin hand finns noterat vem som gjort tjuvstarten, den åkare som passerat startgrinden först. När det sker uppstår ett ljud, vilket fick Oskar Svensson att reagera.

– Det var finländaren Hakola (Risomatti) som tjuvstartade och det är han som har fått varningen, säger Mignerey.

Det innebär också att Sergej Ustiugov faktiskt gjorde heatets andra tjuvstart och regelmässigt fick lämna startområdet.

Oskar Svensson frias alltså och slipper det gula kortet. Svensson gick till final, där kom han sist.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

Foto: svt.se/sport
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM