”Fick chansen att tjäna mer i Europa”

Jonas Jerebko förklarar beslutet att lämna NBA

Efter tio säsonger lämnar Jonas Jerebko NBA. 

Nu berättar han varför flytten går till ryska Khimki. 

– Det var för svårt att säga nej till, säger stjärna till Sportbladet. 

Jonas Jerebko gick hela vägen till final med Golden State Warriors den gångna säsongen, men föll där mot Toronto Raptors.

I flera veckor har det ryktats om att svensken nu skulle lämna NBA efter tio säsonger för att skriva på för ryska Khimki. 

”Jag lever inte på drömmen”

I dag blev övergången officiell och nu berättar Jerebko för första gången om den. 

– Det var för svårt att säga nej till. Jag är inte den som lever på drömmen om att få spela i NBA längre. Jag har spelat där i tio år och det är en annorlunda situation. Jag vill inte sitta och vänta på NBA-jobb när man har en chans att spela för ett så bra lag mot de bästa i Europa, säger han och fortsätter: 

– Det var en alldeles för bra chans och att få vara närmare Sverige och i samma tidzon som familj och vänner betyder också mycket. Det blir ett nytt kapitel i karriären och det blir sjukt kul att få spela i Europa igen.

Tjänar mer i Europa

Jerebko har skrivit på för 1+1 år och har därmed chansen att återvända till NBA igen till nästa säsong om något erbjudande skulle dyka upp. 

Faktum är dock att han kommer att tjäna mer i Ryssland än han gjorde i USA. 

– Självklart var de väldigt generösa i sitt erbjudande. Jag fick chansen att tjäna mer i Europa i och med att jag var på minimun, vilket inte är dåligt, men det var ett bra kontrakt, säger han. 

Hur gick snacket med Golden State om en förlängning? 

– Jag vet hur NBA funkar och det är mycket förändringar i hela NBA. Jag har spelat NBA, jag gick till final och det gick inte hela vägen. Jag vill spela på den högsta nivå och nu blir det Euroleague som är den högsta i Europa. Att få den chansen ser jag bara fram emot.

– Jag har ingen lust att vänta på något. När jag fick ett sådant här erbjudande från ett sådant lag var det inte så mycket att fundera på, det var bara att ”let’s go”.

Golden State förlorade finalserien mot Toronto med 4–2 i matcher och besvikelsen hos Jerebko är fortfarande stor.

– Jag behöver nog mer tid för att ens tänkas tillbaka på det på ett positivt sätt. Jag kanske kan se det positivt om några månader. Nu är man första förloraren känns det som, med allt som hände och hur det gick till. Det är inget man ser tillbaka på som något positivt.

Jerebko ser nu fram emot att få en större roll i Khimki än den han haft under åren i NBA.

– Självklart kommer jag att få en större roll och få visa vad jag kan. Det känns som att jag blivit hålld tillbaka i åtta år sedan man var i Detroit och fick spela 20-30 minuter. Så det känns bra att få en större roll och kroppen känns bra.

Vill spela EM med Sverige

Khimki spelar i VTB United Leauge och i EuroLeague, vilket är basketens motsvarighet till fotbollens Champions league.

– Självklart ska vi vara med och slåss om att vinna EuroLeague. Det ska bli kul att få spela mot Jeff (Taylor) och Marcus (Eriksson) också. Nu är vi tre svenskar i EuroLeague och jag hoppas att folk får upp ögonen mer för ligan.

Jerebko kommer fortfarande inte att kunna spela med landslaget under säsongen eftersom EuroLeague-klubbarna inte släpper sina spelare. Men går Sverige till EM vill 32-åringen vara med.

– Det är bara att hålla tummarna och hoppas att det blir EM så kommer man vara med och spela självklart, säger Jerebko som spenderat sommaren i Sverige där han haft ett bröllop med sin Johanna.

– Vi har varit gifta i tre år och hade vår fest nu. Det var magiskt, all släkt och vänner var där och det var en riktig fest. Så det har varit en riktig bra svensk sommar, men nu har jag börjat träna igen och ser fram emot nästa säsong.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.