Motorsport

Familjen Hansen mot världen

Bröderna Timmy och Kevin i kamp om VM i rallycross

Av: 

Anna Andersson

Familjen Hansen slåss om VM-titeln i rallycross. Pappa Kenneth är stallchef, bröderna Kevin och Timmy tävlar mot och med varandra, samt mamma Susann som också jobbar inom teamet.
Familjen Hansen slåss om VM-titeln i rallycross. Pappa Kenneth är stallchef, bröderna Kevin och Timmy tävlar mot och med varandra, samt mamma Susann som också jobbar inom teamet.

SPORTBLADET

Lillebror vann VM-premiären.

Storebror dominerade säsongens andra deltävling.

– Det kändes rätt overkligt att se mina pojkar på en prispall i VM, säger pappa och teamchef Kenneth Hansen.

Han har själv vunnit 14 EM-titlar i rallycross och i höstas var han chef för Peugeots fabriksteam, men så bestämde sig den franska tillverkaren för att lämna VM. Plötsligt stod Kenneth och hans två söner utan stall.

– Vi hade ingenting och det kändes helt omöjligt att ens få ihop ett VM-team. Både Timmy och Kevin var motiverade, tillsammans lyckades vi och det svetsade oss samma, säger Kenneth Hansen.

– Nu har båda killarna vunnit var sitt VM-lopp, och även om de är bröder kan de fajtas på banan. De kan ha ihjäl varandra när de tävlar i något bilspel och de har varit experter på att reta varandra, men det har försvunnit i kampen för vårt team och nu är de glada för varandra istället.

Bröderna Schumacher – och bröderna Hansen

Att två bröder vinner ett VM-lopp dubbelt är väldigt ovanligt. Vid sidan av bröderna Hansen lyckades Michael och Ralf Schumacher med den bedriften vid fem tillfällen i Formel 1 – men de körde då för olika team.

– Just nu är det lite familjen Hansen mot världen, säger Timmy som när han vann i Barcelona tog sin första VM-seger sedan 2016.

Peugeot var inte det enda fabriksstallet som lämnade VM inför årets säsong och med tillverkarna försvann även flera stjärnor, men familjen Hansen valde att stanna inom rallycrossen. En sport som både pappa Kenneth och mamma Susann tävlat framgångsrikt i och där bröderna trivs.

– Det passar oss, här känner jag mig hemma och det känns genuint rätt, förklarar Kennet Hansen.

I år har Timmy och Kevin för första gången likvärdigt material, de ställs mot varandra och mycket talar för att de också kommer att slåss om VM-titeln.

Hur hanterar du som pappa och teamchef den situationen?

– Vi har pratat om det och sagt att vi ska försöka att inte ha några teamorder. Killarna ska tävla mot varandra på banan, säger Kenneth Hansen.

– Samtidigt är det viktigt att vi inte sätter käppar i hjulet för varandra och låter någon annan vinna. Teamet går i första hand.

Timmy under rallycross-VM på Höljes rallystadion 2018.

Två bröder i kamp om VM-titeln

Det är en situation som även bröderna diskuterat om och om igen, både på deras gemensamma kontor och under deras gemensamma träningspass.

– Inför säsongen insåg vi att någon av oss kan vinna VM och vi har pratat om hur vi ska hantera det. Vi tänker på teamets bästa och pratar om alla situationer. När Peugeot lämnade oss satt sjönk vi väldigt djupt, vi lärde oss att jobba tillsammans. Vi har tagit oss tillbaka till VM tillsammans och oavsett vem av oss som vinner är det en seger, säger Kevin Hansen.

– Det spelar ingen roll vems initial som står före Hansen när vi vinner VM. Det är bådas titel.

Storebror Timmy håller med om varenda ord när han säger:

– Kevin är min lillebror, vi har alltid bråkat som bröder. När vi spelade tv-spel smällde det i dörrarna och en av oss var svart i blicken, men detta är något annat. Vi gläds åt varandra och ska vi nå framgång måste vi arbeta ihop.

– Jag kan inte fokusera på att spöa brorsan, detta är betydligt större än så. Utan allt det jobb som mamma och pappa har lagt ner hade vi aldrig varit här. Vi gör det här tillsammans, för familjen.

2019 handlar VM i rallycross om familjen Hansen - mot världen.

Annas motor – veckan snackisar 4 maj 2019

Pole position

Mercedes

Sedan F1-säsongen startade har Mercedes vunnit fyra lopp i rad - och det dubbelt. Det har inget annat team lyckats med under säsongsinledningen sedan F1 startade 1950.

2) Familjen Hansen

Kevin, 20 år, vann premiären och Timmy, 26, vann säsongens andra lopp. Det är en svensk familj som regerar i VM i rallycross.

3) Valentino Rossi

MotoGP kör i Jerez och Rossi är tvåa i VM efter två andraplatser i rad. Kan 40-åringen hota VM-ledaren Andreas Dovizioso?

4) Smederna

På tisdag är det dags, premiär av elitserien i speedway. Mästarna Smederna satsar på att försvara titeln.

5) Williams

Vad händer egentligen med det brittiska F1-stallet? Claire Williams dementerar ryktena om att Dmitri Masepin förhandlar med henne om att köpa teamet, men ryktena släpper inte. Därför är Williams, trots att teamet halkat efter i resultatlistan, en snackis.

6) Joel Eriksson

Nu startar DTM och svensken som vann ett lopp förra året kör återigen för BMW.

7) F1 2020

Det blir inga större regeländringar till nästa år, däremot blir det stora förändringar till 2021, då fokus ligger på att minska kostnaderna.

8) Jacques Villeneuve

Den förre världsmästaren i F1 tillbringar helgen på Ring Knutstorp. Han kör gästbilen i Porsche Carrera cup.

9) Pontus Tidemand

Rallyföraren har ingen WRC-styrning i år, men är klar för EM i rallycross på Silverstone den 25–26 maj.

10) Daniel Haglöf

Han tog en pallplats när WTCR tävlade i Ungern.

Motorstopp

Fernando Alonso

Efter årets LeMans lämnar han WEC, men han lär inte gå sysslolös. Målet är att vinna Indy 500 i år för att säkra Grand Slam. Misslyckas han lär det bli en ny satsning.

– Kanske kommer jag tillbaka till F1 2020, kanske blir det IndyCar eller något annat, säger Alonso som även testat för Rally Dakar.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

F1-historiens bästa och sämsta stallbyten

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rallycross

Timmy Hansen

Götene

Hansen Motorsport

Mercedes

Peugeot