Ronaldo auktionerade guldboll för miljoner

avLo Hägerfelth

Foto: Walter Bieri / TT / NTB Scanpix

Cristiano Ronaldo har vunnit priset som världens bästa fotbollsspelare fyra gånger och därmed erhållit fyra guldbollar.
Men nu återstår bara tre i 32-åringens skåp.
Portugisen har nämligen valt att auktionera ut en för välgörenhets skull.

Ballon D’Or, priset som France Football delar ut till världens bästa fotbollsspelare, är ett eftertraktat och exklusivt pris. Genom åren är det endast 25 olika spelare som vunnit den gyllene bollen och under de tio senaste åren endast tre.

En av dem, som samlat på sig hela fyra stycken, är Cristiano Ronaldo. Sin första vann han 2008, sedan även 2013, 2014 och 2016. I år är han återigen favorit till den individuella titeln.

Pengar till sjuka barn

Men nu har Cristiano Ronaldo valt att avvara en av sina guldbollar. På en nyligen hållen auktion för att samla in pengar till Make-A-Wish – en välgörenhetsorganisation för att hjälpa allvarligt sjuka barn – listade portugisen sin Ballon D’Or från 2013, det skriver Marca. Bollen köptes sedan för 600 000 euro, runt 5,75 miljoner kronor, av Israels rikaste man Idan Ofer.

Detta är inte första gången som Ronaldo valt att stötta välgörenheten med hjälp av sina priser. 2012 valde han till exempel att donera sin guldsko - priset för den främsta målskytten under en säsong - från 2011 av ett värde runt 15 miljoner kronor för att hjälpa palestinska barn i Gaza.

ARTIKELN HANDLAR OM