Finlands skräll efter jättetalangens show

1 av 3 | Foto: JUSSI NUKARI / Lehtikuva
SPORTBLADET

Frankrike är rankat 4:a i världen, Finland 32:a.
Men hemmanationen skrällde i premiären av basket-EM och sänkte stornationen inför rekordpublik (12 167) i Hartwall Arena.
Jättetalangen Lauri Markkanen blev stor hjälte efter ett förlängningsdrama.

– En bra start för oss, säger Markkanen blygsamt.

I somras blev jättetalangen Lauri Markkanen klar för Chicago Bulls. Hajpen har varit enorm kring 20-åringen och i EM-debuten visade han varför.
Finland fick en bra start mot favoriten Frankrike och ledde med 23–15 efter den första perioden hemma i Hartwall Arena i Helsingfors.
Trots en dålig andraperiod av hemmanationen ledde Frankrike bara med 33–32 i paus.
Världsfyran tog dock över matchen i fjärde och såg ut att ha kontroll, men med 1.46 kvar satte Markkanen en trea till 67–70.

Tog matchen till förlängning

När Sasu Salin sedan satte en ny trea var det kvitterat. Matchen gick till förlängning och där kopplade Finland greppet. Med minuten kvar satte Markkanen 84–79 med sina 22:a poäng och det såg ut att bli en skräll.
Evan Fournier drog dock i en trea med 26 sekunder kvar till 84–84 och det blev nervöst för hemmafansen.

Men Jamar Wilson kunde avgöra matchen när han satte 86–84 med fem sekunder kvar och skrällen var ett faktum inför fanatiska hemmafans.

Fullsatt arena – nytt rekord

– Det här var en bra start för oss. Man såg att det handlar om ett mästerskap för män. Man fick riva i varandra och göra allt möjligt annat också. Men det är så matcherna kommer att vara, det är bara att vänja sig vid det, säger Lauri Markkanen till Ilta-Sanomat.

Hartwall Arena var fullsatt (12 167 åskådare) och därmed slogs ett nytt publikrekord för basket i Finland. Det förra rekordet var från den 7 juni 1966 då 11 500 såg landskampen Finland–Sverige på Olympiastadion.

Georgien stod också för en skräll i EM när laget besegrade Litauen med 79–77.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket