Perseus Karlström ville byta landslag: ”Ett u-land”
Publicerad 2024-07-23
PARIS. Guldhoppet Perseus Karlström är besviken på Sverige.
Nu avslöjar gångaren att han allvarligt övervägt att byta landslag – till Mexiko.
– Det måste finnas bättre förutsättningar för en elitidrottare. Sverige är ett u-land på den fronten, säger 34-åringen.
Perseus Karlströms pappa Enrique Vera Ibáñez kommer från Mexiko. Därför har svensken haft möjlighet att tävla för faderns hemland.
Något han flera gånger faktiskt önskat att han hade beslutat att göra. Sverige hade i så fall gått miste om ett stort guldhopp under sommarens OS i Paris.
– Ska jag vara ärlig så är det extremt tufft att representera Sverige som idrottare, rent generellt. Det finns inte speciellt bra förutsättningar att hålla på med elitidrott. Det är det stora problemet, säger gångaren.
”Det är inget skämt”
Ekonomin är för svår att få ihop för Karlström som i princip bara lever på sparade prispengar från tidigare år.
– Det finns inga pengar över huvud taget (i svensk idrott). Så när jag säger att jag skulle kunna tänka mig att byta land så är det inte på skämt. Jag har funderat på det. Jag har ju mexikanska rötter och skulle ha kunnat tävla för landet, säger han och fortsätter:
– Det hade absolut inte varit omöjligt. Mexiko har precis som många andra länder betydligt bättre förutsättningar att hålla på med elitidrott än Sverige. Det är tråkigt att säga, men det finns ingen stöttning, säger Karlström.
Kritiken: ”Nästan ensamma i världen om det...”
Han riktar dock ingen kritik mot SOK som sådant, och menar att de sköter sig bra.
– De gör så gott de kan. De har bara sin budget att jobba med och gör det jättebra utifrån det, men det är bara en fjärdedel av budgeten som kommer från svenska staten. Bara som ett exempel: vi är nästan ensamma i världen om att inte ge någon ekonomisk bonus för OS-medaljer. Bara en sån sak. Det är skittråkigt, säger han och lägger till:
– Det måste finnas bättre förutsättningar för en elitidrottare. Sverige är ett u-land på den fronten.
Det stoppar honom från att byta
Det som stoppat Karlström från att faktiskt byta från blågult till grönt, vitt och rött är ett rent byråkratiskt hinder. Faktumet att det internationella friidrottsförbundet har en ”karantäntid” på tre år för den som byter landslag.
– Jag skulle inte få tävla för landslaget på tre år. Det är för lång tid för att ett byte skulle vara möjligt. Men det är klart att tanken på att byta varit uppe många gånger. Väldigt ofta har man önskat att, om man ska var ärlig, tävlat för ett land som gett mig betydligt bättre ekonomiska förutsättningar, så att man skulle kunna bedriva en satsning utan att oroa sig för framtiden.
Karlström kom nia på OS i Tokyo sommaren 2021. 1 augusti avgörs gångtävlingen i Paris.