”Osmakligt av danske förbundskaptenen”

Svenske experten rasar mot danskarna

Foto: TT & Bildbyrån
Danmarks förbundskapten Gudmundur Gudmundsson längst till vänster, Per Johansson till höger
SPORTBLADET

PARIS. Danmark fick som de ville – alla gruppmotståndare låter René Toft Hansen spela.

Det får VM-experten Per Johansson att gå till attack mot danskarna och deras förbundskapten.

– Det är osmakligt av Gudmundsson att gå ut och snacka om fair play och spela på lagens dåliga samvete, säger Johansson.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Per Johansson, expert på Kanal 5.

Danmarks storstjärna René Toft Hansen stoppades i torsdags från att spela VM med sitt armbågsskydd av det internationella handbollsförbundet (IHF) då man ansåg att metallskenorna i skyddet var farliga.

Men i går kväll backade IHF plötsligt ett halvt steg och meddelade att man ger Toft Hansen, som är en av Danmarks absolut viktigaste spelare, dispens i VM – om motståndarens läkare godkänner skyddet.

Senast klockan 10 på matchdagen ska motståndaren säga ja eller nej till skyddet. Sverige möter Danmark på måndag.

Då inledde danskarna en charmoffensiv och Barcelonastjärnan Jesper Nøddesbo åkte tillsammans med två danska ledare till det hotell där Egyptens, Qatars och Bahrains VM-lag bor för att få dem att godkänna skyddet.

Kort därpå sa Egypten, Qatar och Bahrain ja till spel med skyddet för Toft Hansen.

”Danmark bryter mot reglerna”

Då återstod bara Sverige och den danske förbundskaptenen Gudmundur Gudmundsson gick ut och sa:

– Fantastiska nyheter och jag är otroligt tacksam för att de här tre länderna har visat fair play och sportmanship.

Detta uttalande och hela danska lagets hantering av affären får Per Johansson, på plats på VM som expert i Kanal 5, att gå till attack.

– IHF har förstås den största skulden till allt det här. men jag tycker att det är osmakligt av Gudmundsson att gå ut och snacka om fair play och sportmanship. De bryter ju mot reglerna och sedan vänder de på det och spelar på de andra lagens samvete, säger Johansson till Sportbladet.

– Gudmundsson ska som coach bara hålla tyst. Sverige är för fair play och han ska inte använda media för att sätta press.

”Reglerna blir inget värda”

– Och varför ska Nøddesbo åka runt och tigga för att han har bra relationer med vissa spelare eller ledare i de andra lagen.

Han fortsätter:

– Danmark har ett stort ansvar efter hur de hanterat det här. Reglerna blir ju inget värda. Varför har vi regler i så fall?

Sverige sa ja på eftermiddagen.

Johansson tycker att Danmark skulle ha fått ett nej från alla lagen.

– Varför säger lagen ja?! Det finns ju en regel. Varför säger de inte nej så är det ju färdigt. För det här tar ju inte slut nu. Det kommer pågå hela mästerskapet. Tänk till exempel om Danmark ställs mot Kroatien i en semifinal eller Frankrike i finalen – ska han få spela då?

Du tycker att Sverige skulle ha sagt nej?

– Jag tycker det är konstigt att inte förbundsstyrelsen tar beslutet utan i stället bollar det tillbaka till ledarstaben. Det hade varit mer tyngd om man hade tagit det på förbundsnivå, om man hade sagt nej vill säga. Då hade inte ledarstaben här hamnat i skottgluggen.