Så mycket kör VM-åkarna in

avMalin Wahlberg

Foto: AP

ST. MORTIZ/WATLES. Mellan 0 kronor och en miljon – så stor är skillnaden mellan hur mycket Sveriges VM-åkare kört in i världscupen.

Mest tjänar, inte oväntat, det största medaljhoppet.

– Det är ingen idé att ha spenderbyxan på, det är mest en bonus, säger Frida Hansdotter.

Att tillhöra den absoluta eliten och åka världscup betyder inte nödvändigtvis klirr i kassan. Det är skilda världar mellan Sveriges VM-åkare när det gäller lönekuvertet. 

Frida Hansdotter har hittills den här säsongen dragit in över en miljon. VM-debutanten Felix Monsén och fartkollegan Alexander Köll får i stället betala för sin satsning. 

– Vi betalar fortfarande som landslagsåkare en viss del för att kunna vara ute och åka. Jag två fantastiska föräldrar som har hjälpt mig väldigt mycket. Men sedan gäller det också att leta efter sponsorer så gott det går. Det är inte alltid så lätt så länge du inte är i toppen av världscupen, så det gäller att försöka övertala folk att investera i en. Vi gör det här för att vi älskar det, vill man verkligen göra något hittar man pengarna för det också, säger Monsén.

”Bättre motivation att fortsätta”

Matts Olsson är en av dem som i flera år legat långt ner på listan över inkörda prispengar, men efter andraplatsen i Garmisch-Partenkirschen har han fått ett lyft.

– Det betyder ganska mycket faktiskt. Vi pratade om det på VM senast, hur mycket alla åkare hade dragit in i prispengar, och det var väl noll och ingenting för mig. Bara en sådan sak gör ju att det blir bättre för motivation att fortsätta, säger han.

Vad gör du med pengarna?

– Jag hade börjat titta på att gå ner till en A3:a i stället för Q5. Det är inte som att man kör värsta sportbilen efter en andraplats, men det är väl en sådan grej man kanske kan unna sig. 

Hansdotter, som kört in över miljonen i prispengar de senaste säsongerna, låter dock inte pengarna rulla. 

– Det är klart att man unnar sig vissa grejer så, men samtidigt kan jag känna att det mest är en bonus för framtiden. Ska man plugga någon gång så kanske man inte behöver ha några lån och så. Det är ingen idé att ha spenderbyxan på sig, det är mest en bonus.

ARTIKELN HANDLAR OM