Novak rasar efter petningen: ”Skitsnack”

LILLEHAMMER. Max Novak, 26, fick inte chansen i världscupen.

Nu rasar han mot landslagsledningen.

– Jag gillar inte att bli överkörd på det sättet, säger han.

Han var sexa på distanspremiären i Bruksvallarna för några veckor sedan och följde upp det med att bli nia över 20 kilometer masstart i den norska cupen i Gålå förra helgen.

Trots det har Max Novak inte fått någon kallelse till landslaget under de två inledande världscuphelgerna.

Johansson tog platsen

På sin Youtube-kanal går nu 26-åringen, som målats upp som en långloppsspecialist, till attack mot den svenska landslagsledningen.

– Det här är inte någon kritik mot någon åkare, bara mot det svenska skidförbundet, deras kommunikation och deras urvalsprocess angående uttagningar till världscupen, inleder Novak.

– Efter norska cupen (förra helgen) var jag ganska optimistisk att jag skulle få en plats i Lillehammer. Jag fick ett samtal av Anders Högberg, herrtränaren, efter loppet och de sa att de var imponerade av mina resultat och att jag var med i diskussionen att få tävla i Lillehammer. Tre timmar senare fick jag ett sms som sa att jag inte var uttagen.

Max Novak
Max Novak

Hänvisar till kriterierna

Den gången gick i stället platsen Leo Johansson, en åkare som Novak besegrade med 20 sekunder i Bruksvallarna.

– Han (Leo) blev sedan inte topp 30 i Ruka. Jag ringde Anders Byström, landslagschefen, för att få en förklaring. Jag fick berättat för mig att de ville ge den här åkaren en till chans och att de inte kunde värdera mina lopp i Norge eftersom de inte ingick i kriteriedokumentet de har för uttagningar. Jag tycker det är skitsnack. När jag läser kriterierna har jag svårt att förstå hur de bara kan bortse från dem.

Kriterierna lyder bland annat ”det bör alltid värderas vilka aktiva som vid tillfället för uttagning har bäst möjlighet att nå resultat på världsnivå.”

– Med facit i hand om man ser på dagens tävlingar (10 kilometer, världscupen i Lillehammer i fredags) var nio norrmän topp tio. Det säger väl bara att de norska tävlingarna håller hög nivå.

”La på luren”

Max Novak blir än mer upprörd när han berättar att reservplatsen till världscupen i Lillehammer gick till Björn Sandström.

– När jag sedan fick reda på att jag inte ens fick reservplatsen utan att den gått till en kille som slog mig med tre sekunder i Bruksvallarna, men som jag sedan slog med över två och en halv minut i Norge, då la jag på telefonen. Jag gillar inte att bli överkörd på det sättet.

Novak laddar i stället för långloppscupen, som inleds i Bad Gastein, nästa helg.

När Sportbladet pratar med landslagschefen Anders Byström är han fåordig.

– Det är alltid någon som är kritisk till uttag, men den diskussionen håller vi med personen det gäller. Jag har pratat med Max och man får vara kritisk. Det är helt okej. Jag har inte sett vloggen, så jag kan kan inte uttala mig om det.

”Vi har haft den diskussionen”

Han känner sig bland annat överkörd av landslagsledningen och sa att han klickade dig när ni pratade. Stämmer det?

– Nej, mig har han då inte klickat när vi pratat på telefon. Vi får fortsätta dialogen där hur han vill åka framöver. Han ska väl åka långlopp också så får vi se om han tar sig in i världscupen.

Han var kritisk bland annat att den norska cupen i Gålå inte räknas in i kriterierna för att bli uttagen. Hur kommer det sig med tanke på att Norge står sig ganska bra uppenbarligen?

– Den diskussionen har jag haft med Max. Det har vi pratat om.

Förstår han dig?

– Nej, det gör man väl inte om man inte blir uttagen. Så är det alltid med uttagningar. Det är tufft.

Anders Byström
Anders Byström
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.