Stina Nilsson petas från VM

Uppdaterad 2023-05-04 | Publicerad 2023-01-22

ANTHOLZ. Mona Brorsson får den sista platsen i VM-truppen.

Det innebär att Stina Nilsson petas.

– Hon är inte besviken, säger huvudtränare Johannes Lukas.

Läs också: Stina Nilsson och Emil Nykvist är ett par – bekräftar kärleken


Precis som det spekulerats i blir det Stina Nilsson som får stanna hemma från skidskytte-VM i tyska Oberhof, som avgörs 8-19 februari.

Landslagets huvudtränare Johannes Lukas offentliggjorde uttagningen i SVT:s Vinterstudion och berättade att man väljer att skicka:

Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson och Mona Brorsson.

Varje landslag får skicka fem åkare av respektive kön och eftersom de fyra förstnämnda damåkarna varit på pallen individuellt i världscupen denna säsong var samtliga självskrivna i truppen.

Den femte och sista platsen stod mellan Mona Brorsson och Stina Nilsson.

Nilsson fick inte köra ett enda lopp här i Antholz utan var här som reserv, så när Brorsson först kom 35:a i sprinten och sedan körde upp sig till en 22:a plats i jaktstarten efter fullt skytte, var saken avgjord.

– Mona har visat stabila resultat och har mycket erfarenhet från mästerskap. Hon känns mest rutinerad att ta med till VM, säger Lukas.

Stina Nilsson.

”Formen på gång”

I VM får varje nation ställa upp med fyra åkare i respektive lopp, så Mona Brorsson lär inte få köra såvida inte någon annan blir sjuk. Men hon kommer alltså att vara på plats i Oberhof och vara redo om chansen ges. Alla fem herrar kommer få köra för Sverige, eftersom Martin Ponsiluoma är regerande världsmästare tilldelas laget en extraplats.

– Ska man åka på ett VM ska man ha något där att göra, man vill inte åka dit och vara kass. Men nu känns det som att formen är på gång, jag börjar få ihop delarna, så det känns jättepositivt, sa Mona Brorsson efter lördagens jaktstart.

Stina till EM

Stina Nilsson är i stället uttagen till EM i schweiziska Lenzerheide, som avgörs 25–29 januari.

– För Stina är det bra att få åka många lopp. Hon är inte besviken utan väldigt taggad och laddad för EM. Hon kan slåss om medaljer där, säger Johannes Lukas.

Stina Nilsson själv sa så här till Sportbladet tidigare i veckan:

– Jag har full respekt för hur VM-uttagningen kommer bli. Jag var tydlig med det redan inför säsongen; för mig är det lika stort att få till bra lopp i världscupen som att få åka på VM. Jag har ju inte gjort så otroligt många världscupslopp än, så för mig är det lika stort. Skulle jag få till något bra på en VC-tävling framöver så kommer jag vara otroligt nöjd med det.

Truppen till skidskytte-VM

Damer

Elvira Öberg

Hanna Öberg

Linn Persson

Anna Magnusson

Mona Brorsson


Herrar

Martin Ponsiluoma

Sebastian Samuelsson

Jesper Nelin

Peppe Femling

Emil Nykvist

Köp vinterns prylar i Sportbladet Shop!