Mattias Ekström stark i sanden i Rally Dakar

Publicerad 2023-01-14

Tredje dagens ökenkörning och femton mil av sanddyner – det gjorde Mattias Ekström lätt sjösjuk.

– Jagblev lite dålig i magen där, erkänner han.

Även den 13 etappen av Rally Dakar avgjordes i sand och etappen bjöd på en konstant bergochdalbana

– Det var en väldigt svår dag, med många svåra sanddyner och ganska jobbigt eftersom det var sanddyner nonstop i femton mil. Det fanns ingenstans att ta en paus, förklarar Mattias Ekström

Trots besvären och den ovana terrängen gjorde han och kartläsaren Emil Bergkvist återigen en bra insats och de slutade på en tredjeplats, efter Sebastien Loeb som prenumererat på etappsegrar de senaste dagarna och Nasser Al-Attiyah som leder tävlingen överlägset inför söndagens avslutande etapp.

– Den här typen av terräng är väldigt svår för mig, dynerna ligger efter varandra och vissa av den har höga stup. Det var väldigt svårt, säger Mattias Ekström.

– Det var lite extra svårt vid ett par ställen och jag vet inte om vi körde den snabbaste vägen, men Sebastien gjorde ett bra jobb och vi försökte följa i hans spår så gott det gick.

Mattias Ekström i Rally Dakar

Rekord i Rally Dakar

Ekström och Bergkvist har gjort en stark andra vecka och kört in bland de tre bästa på flera etapper, men efter en problematisk första vecka är de efter i sammandraget och har ingen chans på en plats i toppen.

– Alla andra killar har tio års erfarenhet av den här typen av körning, säger Ekström.

– Men vi kommer tillbaka starkare nästa år.

Sebastien Loeb tog sin sjätte etappseger i rad, vilket är nytt rekord för Rally Dakar.

– Det är fantastiskt, även om det aldrig var mitt mål, säger den flerfaldige världsmästaren i rally.

– Jag ville säkra min andraplats i totalen och trivs i sanden, där jag kan attackera bra. Jag har ett bra förtroende för bilen och kan attackera, även om jag måste vara uppmärksam på de sanddyner som döljer ett brant stup.

I morgon söndag avslutas tävlingen som pågått i 14 dagar.

Mattias Ekström