Basket

Johan Strömwall om nya rollen: ”Är ingen basketnörd”

Av: 

Jonathan Nilsson

SPORTBLADET

Hockeyprofilen Johan Strömwall, 57, fick en rivstart på jobbet som klubbdirektör för Södertälje Basketbollklubb.

Och han har mycket kvar att uträtta.

– Jag ser det som en stor fördel att jag inte är någon basketnörd, säger han.

Johan Strömwall, som var en stor profil i Luleå Hockey som spelare och därefter har haft ett flertal ledaruppdrag inom ishockeyn, utvecklar snabbt sitt resonemang:

– Det är en sak som jag ofta har reflekterat över. Jag är väldigt intresserad och tycker det är jättekul med basket. Men jag är inte en nörd som måste titta på elitlagens träningar och sådant. Det gör att jag kan använda min arbetstid till att fokusera på att driva föreningen, som är mitt uppdrag, säger 57-åringen som är uppvuxen i basketnästet Gammelstad utanför Luleå.

Herrlaget är guldfavoriter

Han tog över jobbet som klubbdirektör i SBBK för snart ett och ett halvt år sedan.

– Hittills har det varit ett jättekul uppdrag. Men man kanske inte kunde ha fått en svårare start när pandemin bröt ut efter tre månader, säger Strömwall och berättar att han har tvingats ta många tuffa och obekväma beslut.

Han tänker framförallt på uppsägningar och permittering av personal.

– Vi har fått gå på sparlåga och vi har kämpat hårt underbemannat. Trots det har både dam- och herrelitlagen haft bra säsonger.

Damerna åkte ut i kvartsfinal och herrarna, som vann grundserien, gick vidare till semifinal som första lag efter 3–0 i matcher mot Umeå.

– Som seriesegrare är vi väl knapp favorit (till guldet). Dock ser vi två väldigt ovissa semifinaler framför oss.

”Ingenting är omöjligt i framtiden”

I början av 2000-talet var Johan Strömwall klubbdirektör för Luleå Hockey. Att leda en basketklubb har varit ännu roligare än han hade förväntat sig.

– Det är väldigt fin stämning i vår klubb. Inte lika mycket press på organisationen här som det kan vara i en SHL-klubb, där jag har verkat tidigare.

På grund av att basketen verkar lite i skymundan i Sverige eller?

– Så skulle jag säga, ja.

Ser du dig själv återvända till ishockeyn någon gång i framtiden?

– Just nu är framtiden basket. Jag har inte reflekterat över vad som ska hända när jag ”känner mig klar” med det här. För vi är fortfarande bara i början av resan vi vill göra. Men ingenting är omöjligt. I och med att min son spelar elithockey så ser jag flera hockeymatcher i veckan. Så jag behåller kontakten med hockeyn via honom.

Sonen spelar i landslaget

Sonen heter Malte Strömwall, 26, är sedan två år tillbaka proffs i KHL, och var med på Tre Kronors VM-förberedande matchläger i Malmö.

– Jag har inte kunnat se några matcher i Ryssland i år. Annars tycker jag det har varit väldigt kul. Han har växlat upp och spelat med SKA St. Petersburg nu, som är en jättefin klubb. Vi får se hur framtiden ser ut, men jag brukar åka och hälsa på honom varje vinter när han har varit ute i världen.

Har du följt Luleå i hockeyslutspelet?

– Absolut. Jag tycker de kom tillbaka bra efter svackan man hade under våren. Det var väldigt jämnt mot Skellefteå. Man får ge Skellefteå en eloge, de gjorde en bra serie.

Du var ju med och tog det mytomspunna guldet 1996. När kommer det där efterlängtade andra SM-guldet?

– Jag tycker man har en chans varje säsong sett till de senast säsongerna. Om de får allting på plats kan det hända vilket år som helst. Det kommer att hända igen, man har hög kvalitet i sin verksamhet. Det är jag övertygad om.

Vid sidan om yrket har Strömwall tävlat i klassiska Ironman på Hawaii, där han debuterade som 50-åring. Men han har inte någon ny tävling inplanerad.

– Faktiskt inte. Jag håller igång för min egen skull och är i bra form. Men just nu har jag inga tävlingsambitioner i någon riktning.

ANNONS

Missa inte kvällens match där England möter Österrike! Den som vet mest vinner mest. Spela på Oddset!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Wahlberg: Så går det i slutspelet i basketligan

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

Basketligan herr

Basketligan dam