Skidskytte

Sebastian Samuelsson tvåa i Östersund efter superåkning

Av: 

Jonathan Nilsson

Linn Nordström

SPORTBLADET

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Hundraprocentig på skjutvallen och snabbast i spåret.

Men en snöflinga i siktet kan ha kostat Sebastian Samuelsson segern.

– Det är lite surt, men jag ska inte klaga när jag slutar tvåa, säger svensken till Sportbladet efter sprinten i Östersund.

Sebastian Samuelsson, 23, sköt fullt i både det liggande och stående skyttet i världscupsprinten i Östersund.

Svensken gick ut fem sekunder bakom ledande italienaren Lukas Hofer, som också sköt fullt, och det var som bäddat för en rysare.

– När jag skjuter fullt växer hornen fram. Jag tänker inte så mycket på spurtvarvet, utan försöker bara kräma ur allt jag har, säger ”Sebbe” efter loppet.

Men efter målgången stod det klart att Samuelsson var fyra sekunder efter Hofer. Norske Tarjei Bö slutade trea. Samuelsson var snabbast av alla i spåret, men inte lika snabb på skjutvallen.

”Försöker blåsa iväg det”

Inför det första skyttet blåste han upprepade gånger i siktet innan skjutningen kom igång, vilket kan ha kostat honom segern.

– När jag lägger mig ner ser jag ingenting i dioptern. Det kommer snö i vägen så jag försöker blåsa iväg det. Jag slösar lite tid på det och blir lite stressad, men lyckas skjuta fullt. Då får man tänka att det är det viktiga och bara kriga på.

Du åker snabbast och skjuter fullt, var det där sekunderna rann i väg?

– Ja, jag sköt på 35 sekunder i ligg, och brukar skjuta på 28-29 sekunder. Å andra sidan hade jag kanske bommat annars, det går inte att veta. Saker händer och jag får vara nöjd med en andraplats. Jag var väldigt nära i dag och i Nove Mesto för två veckor sedan. Det är lite surt, men jag ska inte klaga när jag slutar tvåa.

Är du lite arg på den där snöflingan?

– Haha, jag lite arg. Men jag är glad för Hofer. En skön kille som förtjänar att vinna.

”Inte helt ovanligt”

Skyttetränaren Jonas Johansson förklarar att gevärsstrulet är något som händer då och då.

– Det är inte helt ovanligt. Man har snöluckor som ska skydda, men när det blåser och snöar som i dag kan snöflingorna lägga sig i dioptern ändå. Det är sådant som händer och de aktiva är ganska vana, men när det händer kostar det någon sekund. Så är det bara, säger han.

Det var Samuelssons sjunde pallplats totalt den här säsongen, VM inkluderat. Efter loppet hyllas han av konkurrenten Johannes Thingnes Bö, som inte kan hålla sig från att skicka en pik till ”Silver-Sebbe”:

– Han är bra på det. Tvåa är hans grej. Fantastiskt bra åkt, han slår Tarjei (Bö) och nästan Hofer. Det är starkt, säger norrmannen som missade pallen efter två bom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Sebastian Samuelsson på pallen.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte

LÄS VIDARE

Stina Nilsson: ”Folk gör det oavsett”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Martin Ponsiluoma

Sebastian Samuelsson