Wilander: ”Då hade jag gått i konkurs för längesedan”

Efter oväntade uttåget: ”Tappat självförtroendet”

Foto: TT
SPORTBLADET

Regerande mästaren Novak Djokovic, 30, rök i kvartsfinalen. 

Nu är allt öppet i Franska Mästerskapen, menar Mats Wilander, 52.

– Hade jag varit tvungen att sätta pengar hade det varit konkurs för längesedan, säger tennislegendaren till Sportbladet. 

Novak Djokovic, 30, åkte oväntat ut redan i kvartsfinalen i Franska öppna på onsdagen. Världstvåan var chanslös mot Dominic Thiem, rankad sjua, och föll i tre raka set – och tappar därmed sin andraplats på världsrankningen.

– Det är en ny situation för mig att inte vinna några stora turneringar, sa serben efteråt.

Svenske tennislegendaren Mats Wilander, just nu expert i Eurosport, är inte häpen över Djokovics uttåg. 

”Förvånad”

– Han har tappat självförtroendet och rätt mycket motivation. Den största nyheten är egentligen h-u-r han förlorade. Att han inte lyckades komma tillbaka efter första set, där han egentligen var bättre. Det är klart att man blir lite förvånad, säger Wilander. 

– Men sånt här händer alla idrottsmän, framför allt individuella idrottsmän som måste lita på sig själva hela tiden. Det hände Nadal (Rafael) för tre år sedan, och det kan ha hänt Federer (Roger) när han inte vann någon Grand Slam under ett tag. 

52-årige Wilander var rankad etta i singel i slutet av 80-talet och är en av tre svenskar (tillsammans med Björn Borg och Stefan Edberg) som klättrat hela vägen till toppen.

”Hoppas jag aldrig behöva göra”

Nu tillbringar smålänningen större delen av tiden i tv-studion. 

– Det är fantastiskt roligt. Att få bevaka matcherna och kommentera, det är skitskoj. 

Hur mycket tennis blir det för egen del nuförtiden?

– Väldigt olika. Ibland slår jag inte ett slag på två veckor och ibland spelar jag fyra-fem timmar om dagen tre veckor i rad. Det beror på hur det ser ut med jobb, säger 52-åringen. 

Det är lång tid kvar innan du släpper racket helt? 

– Det hoppas jag att jag aldrig behöver göra. Det finns inget roligare än tennis. 

Du tröttnar aldrig? 

– Njae, det beror på vad det är för sammanhang. Grand Slam-turneringar tröttnar man aldrig på. Man ser hur mycket det betyder för spelarna, mycket känslor. Det är hur roligt som helst. 

Vad gör du när du inte sysslar med tennis? 

– Ingenting. Jag reser med tennisen sju månader om året, sen är jag hemma.

”Favorit förstås”

I fredagens semifinal kommer Dominic Thiem att göra upp med grusgiganten och förhandsfavoriten Rafael Nadal (rankad fyra), som jagar sin tionde titel i turneringen. 

– Det kommer att bli en sanslöst bra match. Jag tror inte att Thiem kan slå Nadal, men Thiem spelade fantastiskt bra i dag (läs: onsdag) och har definitivt tagit ett steg närmare toppen. Det kan bli en riktigt bra kamp, säger Wilander, som tippar Nadal i final mot schweiziske världstrean Stan Wawrinka.

Vem som får lyfta bucklan?

Det vill Wilander inte spekulera i. 

– Hade jag varit tvungen att sätta pengar hade det varit konkurs för längesedan... 

– Men ska jag välja en i-d-a-g så är Nadal givetvis förhandsfavorit. Men det är inte i dag de spelar. De spelar på slitna däck på söndag (finalen) i stället för på nya däck som i kvartsfinalen. Det är en jäkla skillnad. Allt handlar om hur de ser ut dagen innan match.

Världsettan Andy Murray möter Stan Wawrinka i den andra semifinalen.

▪▪▪

Även damernas semifinaler spikades på onsdagen, och där ställs tredjerankade Karolina Pliskova mot fyran Simona Halep, medan Jelena Ostapenko (47:a) möter Timea Bacsinszky (31:a).

ARTIKELN HANDLAR OM