Wahlberg: Ligan tappar i värde

avMalin Wahlberg

Foto: JIMMY WIXTRÖM

AIK och Djurgården är kanske inte svensk baskets räddning.
Men med dem hade grundserien i alla fall inte varit död.
För det är den nästan nu.

Det står klart att varken AIK eller Djurgården kommer att spela i basketligan herr nästa säsong. Båda klubbarna kvalificerade sig sportsligt, men de ekonomiska förutsättningarna för spel i landets högsta serie finns inte där än.
Det kommer inte som någon chock och det går heller inte att ifrågasätta beslutet. Basketligan behöver inte fler lag som inte kan betala räkningar eller löner.
Men när även Malbas spelar i superettan nästa säsong och basketligan bara består av åtta lag tappar den avsevärt i värde.
En grundserie där alla lag går till slutspel är ingen levande grundserie.

Det känns inte seriöst.

Allt måste vara bättre

Mats Carlson, ordförande på svenska basketbollförbundet, menar att den kommer att vara viktig ändå tack vare kampen om hemmaplansfördel i slutspelet. 
Och visst, klubbarna kommer att spela för den men vilka andra kommer att bry sig? Publiken kommer inte direkt att bita på naglarna av spänning när kampen om femte- och sjätteplatsen i tabellen ska avgöras och media kommer inte att kasta sig över en serie där alla går vidare.

I stället för att säga ”välkommen till basketligan” och i samma sekund skicka alla till slutspel borde det finnas en annan lösning. I basketligan dam spelades till exempel två kvartsfinalgrupper för några säsonger sedan. Eller varför inte skicka ettan och tvåan direkt till semi och låta lag tre till sex göra upp i kvartsfinal?
Allt måste vara bättre än en grundserie som ingen bryr sig om.

ARTIKELN HANDLAR OM