Svenskorna klara för VM-final

Foto: CARL-CEDRIC PERSSON-S NDERGAARD / BILDBYR N
Patricia Axling.

avBilly Hammer

SPORTBLADET

Att börja svagt för att sedan vända och vinna verkar vara metoden för de svenska thaiboxningsdamerna.

Under dagen har fyra svenskor nämligen gjort just det för att sedan ta sig till VM-final.

En av dem är Patricia Axling som därmed kan försvara sin världsmästartitel.

Världsmästaren i thaiboxningens 57-kilosklass hette i fjol Patricia Axling.

I år kan historien upprepa sig.

29-åriga Axling är nämligen klar för VM-final i turneringen som pågår i Minsk.

Detta efter att först i gårdagens kvartsfinal ha hamnat i ett tidigt underläge, men lyckats vända matchen i den andra ronden.

I semifinalen blev resan liknande där svenskan tidigt hamnade i underläge mot thailändskan Wihantamma Rachadaphon. Samma thailändska som hon vann mot i kvartsfinalen under fjolårets VM.

Men i den andra ronden vände Axling även där matchen till sin fördel och i den tredje ronden behöll hon övertaget.

– Så jävla skönt. Jag kom hit som regerande världsmästare, har fått väga in mig fem gånger på tre dagar och gått tre matcher i rad. Att också komma som en av favoriterna och sedan ta sig till final, det känns faktiskt otroligt bra just nu, säger Patricia Axling till budokampsport.se.

Fler svenskor i VM-final

Erica Björnestad tog efter sin landsmannina och inledde matchen avvaktande. Det gjorde att fransyskan Naoil Tita kunde vila efter den första ronden med en ledning.

Därefter höjde sig svenskan och vände till seger och Björnestad är därmed klar för VM-final i 63,5-kilosklassen.

– Det är så otroligt härligt. Jag tycker verkligen jag förtjänar den här finalplatsen också.

Även Anna Strandberg som tävlar i 67-kilosklassen gjorde precis som Axling och Björnestad och använde metoden att inleda svagt för att sedan vända matchen. Det innebär att Strandberg är tredje svenskan som är klar för final.

– Det här blev en krigarmatch, jag fick verkligen hämta krafter från djupet och det var skönt att vinna, så klart. Tre raka finaler nu, VM, EM och så nu då den här finalen, det är lite kul, säger hon till budokampsport.se.

VM-silver i fjol

Den sista svenskan ut var Angela Mamic i 71-kilosklassen. Hon fullbordade svensksuccén genom att också förlorade den första ronden för att sedan vinna de avslutande och avancera till final.

– Nu är jag mycket mer förberedd, har skaffat mig mer rutin. Jag har en mycket bättre guldchans i år, känner jag själv. Det är självklart at jag går för guldet nu, säger Mamic som tog VM-silver i fjol till budokampsport.se.

Finalerna går av stapeln på torsdag.

För den svenska talangen, Josefin Lindgren Knutsson, blev semifinalen dock inte lika rolig. Det blev nämligen förlust i 54-kilosklassen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kampsport