Lappen som fick Norling att ilskna till

Foto: C MORE
Domare Andreas Ekberg och Rikard Norling.
SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Jönköping Södra vann det taktiska spelet på planen – och på tränarbänken.

När Jimmy Thelin visade instruktioner på en lapp till sina spelare under ett spelavbrott blev Rikard Norling vansinnig.

– Smart av gänget på andra sidan. Det var bra gjort. Vi har ett otroligt grepp i det läget, säger AIK-tränaren efter förlusten.

Foto: Petra Thorén
AIK:s tränare Rikard Norling blev sur när hans kollega i Jönköping Södra använde ett skadeavbrott till taktiska korrigeringar. Förmodligen tyckte Norling att avbrottet drog ut på tiden. Han påkallade domaren Andreas Ekbergs uppmärksamhet, som han också fick.

Efter två snabba mål – AIK tog ledningen i matchens första minut via Johan Blomberg och Jönköping Södras högerback Stefan Karlsson kvitterade kort senare - dröjde det innan matchbilden stabiliserades.

När den gjorde det såg det ut som väntat.

AIK förde spelet och Jönköping Södra försvarade sig lågt.
Det hade hemmalagets tränare Jimmy Thelin räknat ut före matchen, men han såg också sina mittfältare tappa greppet om defensiven.

Då passade tränaren på under ett spelavbrott efter omkring 25 minuter. När Joakim Karlsson blev liggandes efter en smäll kallade Jimmy Thelin till sig två av sina spelare. Han visade dem en lapp och gav dem instruktioner.

När det drog ut på spelavbrottet blev Rikard Norling irriterad.

– Jag försökte uppmärksamma domarna, men sen lugnade jag ner mig. Ju mindre effekt han får ut av sina spelare ju bättre är det för oss, säger Norling efteråt.

”Inget jag vill prata om”

Jimmy Thelin var efter matchen inte lika villig att tala om det taktiska knepet.

Vilka var dina direktiv?

– Det är inget jag vill prata om...

Vad sa du?

– Det var att jag var tvungen att säga till för de hade oss i ett järngrepp, de får ut våra mittfältare och vi täpper inte till hålen bakom. De kom närmare och närmare och hade de fortsatt så hade de gjort mål givetvis, säger Jimmy Thelin.

Rikard Norling fick efter händelsen en tillsägelse av domare Andreas Ekberg som bad AIK-tränaren visa respekt.

Följde sin matchplan hela vägen

Korrigeringarna i Jönköping Södra gjorde det svårare för AIK.

– De ligger hela tiden med fyra centralt där vi vill in. Det blir tajt och svårt då för oss. Och så dubblar de oss på kanterna, säger en frustrerad Stefan Ishizaki.

Jönköping Södra var tillbakapressat. Och tendensen fortsatte i andra halvlek.
Men enligt spelarna kändes det förväntat.

– Vi följde vår matchplan till 90 plus och det var det som gjorde att vi vann. Vi vet hur de spelar och då får man anpassa sig. Vi sköter det bra i dag, säger Jesper Svensson som gjorde segermålet på en kontring efter AIK:s största målchans i andra halvlek.

Positiv trots förlust

Även Stefan Karlsson som gjorde lagets första mål – ett inlägg som oväntat seglade in i mål – var nöjd med lagets arbetsinsats och spelarnas förmåga att underordna sig en defensiv matchplan.

– Det var några detaljer till den här matchen som gjorde att vi trodde att vi skulle vinna matchen. Vi söker just det som matchbilden blir. Som att deras mittbackar ska ta fram bollen istället för att de ska få ut boll på kanterna och slå in den, säger Stefan Karlsson och påpekar:

– AIK kom inte med någon överraskning direkt...

AIK:s mittfältare Kristoffer Olsson tycker att det fanns mycket positivt ändå att ta med för AIK.

– Nu står vi här och har förlorat, men det är tur att det snart är match igen. Det finns ändå mycket att ta med. Vi kanske behöver en lite större blandning av allt. Lite mer instick på ytan, lite väggspel, kombinationer. Det är svårt att säga direkt efter, säger han.

Matchen slutade 2–1 till Jönköping Södra och AIK åkte på sin andra förlust i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM