’Sprang till rummet – var livrädd för honom’

Foto: BILDBYRÅN
Anna Brolin, Lena Sundqvist och Frida Nordstrand vittnar alla om kränkningar inom jobbet.
SPORTBLADET

Gunilla Axén har berättat om sexuella trakasserier på svenska fotbollförbundet.

Nu kliver en rad tv-profiler och berättar om klimatet på sin arbetsplats.

– Jag sprang till mitt hotellrum för att en annan sportjournalist inte skulle se i vilket rum jag bodde. Jag var livrädd för honom, säger C More-kommentatorn Lena Sundqvist, enligt Expressen.

ARKIV: 70 procent av de svenska kvinnliga sportprofilerna i etermedia har känt sig hotade – läs Sportbladets granskning

För en vecka sedan kunde Sportbladet berätta om att Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef på svenska fotbollförbundet (SvFF), blivit utsatt för sexuella trakasserier där flera tidigare manliga landslagsspelare skickat penisbilder till henne.

– Det hände att jag blev tafsad på och att folk nöp mig i baken vid fina middagar och liknande. Jag var ganska ensam som kvinna på min post och var lycklig över att få kliva in i finrummet, tänkte att jag fick anpassa mig till en ny verklighet, sa Axén.

”Vräkte ur sig olämplig kommentar”

Axén valde att träda fram i samband med kampanjen #MeToo och nu vittnar även flera av de kvinnliga tv-profilerna om arbetsklimatet i en mansdominerad bransch.

– Det finns män som har svårt att jobba med kvinnor. Självklart. Som vill visa sin makt eller som inte vet hur de ska förhålla sig. Det har hänt saker, men då har det handlat om osäkra personer som inte vet bättre, eller om en och annan makthavare med psykopatiska drag, säger TV4/C Mores (tidigare Viasat) Frida Nordstrand till Expressen.

Även kollegan Anna Brolin har blivit utsatt.

– Det i sig handlar inte om sexuellt ofredande, men sexuella trakasserier kan vissa beteenden klassas som. Så sent som för ett år sedan inträffade det senast. Det var en känd idrottsprofil som vräkte ur sig en olämplig kommentar. Men det fick profilen sedan höra från flera håll och jag fick en skriftlig ursäkt. Nu besitter personen inte den post han satt på då, säger hon till tidningen.

”Var livrädd för honom”

C More-kommentatorn Lena Sundqvist berättar om en händelse på ett hotell hon upplevde som ung och ny i branschen.

– Som ung journalist utsattes jag även för saker från manliga sportjournalister. Det var mer sexuella trakasserier då. Det var tafsande och jag fick sms med texter om min kropp och mitt utseende. Vid ett tillfälle sprang jag till mitt hotellrum för att en annan sportjournalist inte skulle se i vilket rum jag bodde. Jag var livrädd för honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

TV4