”Får kompensera oss med pengar”

Foto: AP
Matts Olsson och André Myhrer.
SPORTBLADET

ST. MORITZ. Storslalomskidorna gjordes om för att minska skador – men bytet verkar ha haft motsatt effekt. 

När skidorna nu ändras igen inför OS-säsongen vill de svenska åkarna ha en ursäkt av Internationella skidförbundet, Fis.

– De skulle kunna få kompensera oss med lite pengar, säger Matts Olsson. 

Inför säsongen 2012–2013 ändrade Fis reglerna för storslalomskidor. Skidorna blev längre vilket innebar att svängradien ökade från 27 till 35 meter. Beslutet väckte protester från världscupåkarna och nu har de fått gehör. 

Till nästa säsong kommer skidorna kortas igen och svängradien minskas då till 30 meter. 

– Vi fick vara med och tycka till om det här och vi var ganska eniga i topp 30 om att vi vill gå tillbaka. Det är väldigt slitsamt att åka på de här skidorna, säger André Myhrer som gärna skulle se att Fis bad om ursäkt för att skidorna ens ändrades från början. 

– Du har en skida som ska svänga på 35 meter i radie och käpparna står på 25, då kan man räkna ut att det är ganska svårt att gå rent i banan. När det blir mjukt blir det ännu svårare för då får du ingenting tillbaka från snön, då känns det mer som att man kör på 45. Vi kommer väl aldrig att få en ursäkt från Fis, men jag känner nästan att man skulle vilja ha en sådan för vi har slitit i fyra år med det här. 

Det var ett misstag alltså?

– Jag tycker det. Det var ingen som var för det innan heller förutom kanske några få åkare. För sporten och framtiden är det vettigt att gå tillbaka för jag tror att det kommer att se mycket bättre ut.

”Var ren skit”

Matts Olsson håller med. 

– Nu har alla blivit vana, men det var ren skit i början. Ibland är det fortfarande det till viss del, även om det blivit bättre. Fis skulle kunna få kompensera oss med lite pengar eller något. 

Trots att Olsson nyligen var på pallen för första gången i karriären och att ändringen kommer under en OS-säsong ser han det som positivt. 

– Jag ser fram emot det fortfarande. Jag tror att det kommer att bli roligare att åka storslalom och jag tror att det kan gynna mig. Alla kommer att åka bättre, men jag tror att det kan gynna min teknik mer än andras. Framför allt tror jag att det kan se bättre ut på tv, det blir lite råare åkning.

Skadorna har ökat

Ändringen infördes för att öka åkarnas säkerhet och minska skador. Men de nya skidorna tycks ha haft motsatt effekt. 

– Man har sett att det har varit väldigt många yngre killar som har fått mycket ryggproblem. Det är ganska drastiska siffror i vissa länder för de har inte styrkan som krävs för att åka runt de här skidorna, säger Jessica Lindell-Vikarby som är åkarrepresentant i Fis Council och har varit med och drivit igenom ändringen. 

Olsson, som åkte på en knäskada under försäsongen i fjol, tror att skidorna kan ha varit en bidragande orsak till skadan. 

– Jag tycker inte de här skidorna var fördelaktiga när jag drog knät, just för att de är mer släppiga i svängen och hugger tag. Det är precis det som händer. Det har inte varit skonsammare för något och knäskador har verkligen inte blivit bättre sedan vi började åka på de här. 

ARTIKELN HANDLAR OM