Lewis Hamilton toppar – utmanas av Sebastian Vettel

Lewis Hamilton är redo för kampen med Sebastian Vettel.

Britten har pole position i Kinas GP.

– Det är otroligt roligt att vi äntligen får kämpa mot varandra, det gör mig bara ännu bättre, säger britten.

Ferraris Sebastian Vettel vann F1-premiären i Australien sedan han lyckats hänga på Mercedes Lewis Hamilton som startade från pole position och därefter haft en bättre strategi. I säsongens andra F1-lopp i Kina är startuppställningen den samma.

Hamilton tog pole position, knappt före Vettel (+0,186).

– Det har varit en otroligt spännande helg. VI kunde ju inte testa något i går och därför var det en enorm utmaning vi stod inför när vi startade den tredje träningen. Vi fick pressa in alla tester, men jag tycker att vi fick till balansen i bilen perfekt, säger Lewis Hamilton på presskonferensen.

– Jag visste att det skulle bli jämnt och att jag var tvungen att göra ett perfekt varv. Nu lyckades jag inte helt med det, starten var inte riktigt så bra som jag hade hoppats, men det blev bättre. Kanske var det för att däcktemperaturen förändrades under varvet och i slutet av varvet kändes det väldigt bra. Jag är mycket nöjd med pole position.

Utmanas av Vettel

Sebastian Vettel var däremot inte helt nöjd med sitt varv.

– Jag tappade lite i den sista kurvan, kanske var jag lite orolig och gick på bromsen för tidigt, säger han.

Som trea startar Mercedes Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen, Ferrari som fyra. Bottas var 5,91 centimeter efter tysken under sitt snabbaste varv.

– Jag var två tusendelar efter honom i Australien. Nu var det en, det är klart det är lite synd, säger Bottas.

– Men loppet är i morgon och som team har vi två bra startpositioner, ett och tre. Dessutom väntar helt andra förutsättningar i morgon.

Då väntas det regn och det kan kasta om förhållandena i fältet.

Ericsson kör för poäng

För Marcus Ericsson och Sauber var det ett godkänt kval. Kollegan Antoinio Giovanazzi tappade kontrollen över sin bil och kraschade i slutet av den första kvalomgången vilket gjorde att inga förare kunde förbättra sina tider i slutet av Q1och både han och Marcus Ericsson tog sig vidare till nästa omgång Q2. Där kunde Giovanazzi naturligtvis inte starta, men det kunde Ericsson.

Svensken körde sedan in som 14:e man.

– Det är väldigt blandade känslor för mig i dag, efter det som hände i Stockholm. Fruktansvärda nyheter, säger Ericsson.

– Tredje träningen var väldigt produktiv för oss, vi körde nästan ingenting i går och fick förbereda oss för både kvalet och racet. I Q1 fick jag till ett bra varv som tog mig vidare och det blir spännande att starta från plats 14.

Det kan bli ett väldigt spännande lopp i morgon efterom väderprognosen lovar regn. Det kan kanske hjälpa svensken som kör för poäng i Kina.

– För mig får man gärna mixa upp fältet med lite regn, säger Marcus Ericsson till Sportbladet

– Det skulle göra det mesta väldigt okänt för alla förare och det kan blanda upp fältet och ge oss lite större möjligheter.

Säsongens andra F1-lopp, Kinas GP i Shanghai, startar klockan 08.00 i morgon söndag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.