”Fruktansvärt förbannad”

Haag: Skrek åt henne

avPatrik Brenning, Petra Thorén

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Anna Haag tappade mot Norge och tvingade Charlotte Kalla att jaga så att hon stumnade i VM-stafetten.

Nu riktar Haag kritik mot finländskan Aino Kaisa Saarinens körning som svenskan menar hindrade henne.

– Jag är så fruktansvärt förbannad, säger Haag till SVT.

Polskan Justyna Kowalczyk drog upp tempot på den första sträckan i VM-stafetten och splittrade tidigt fältet. Med sig fick hon Norge, Sverige och Finland.

”Var väldigt stökigt”

Men in mot stadion satte norskan Maiken Caspersen Falla in sitt ryck och då orkade ingen annan följa. Vid växling var norskan 8,1 sekunder före en förbannad Anna Haag.

– Det var väldigt stökigt. Även fast vi bara var fyra åkare så var det speciellt, säger Haag till SVT.

Svenskan reagerade framförallt på finländskan Aino Kaisa Saarinens körning.

– Jag var så fruktansvärt förbannad när jag växlade till Charlotte. Jag skrek till Kaisa att ”du kan inte kliva in framför mig” men ändå kliver hon in. Jag vågade inte kliva in på henne när Maiken stack och där tappade jag allt, säger Haag.

Aino Kaisa Saarinen är själv oförstående till Haags kritik.

– Jag hörde inte henne. Jag var vid sidan av spåret och gick in. Jag tycker inte att jag körde felaktigt, säger Saarinen.

”Sa det till henne efteråt”

Senare, efter att ha lugnat ner sig lite, utvecklade Anna Haag för Sportbladet:

– Man blir lite frustrerad i stridens hetta. Det fanns inget utrymme när jag skulle kliva in och jag fick stå helt stilla och just då stack Maiken. Såna saker gör att jag blir frustrerad men det har inte med henne som person att göra. Det sa jag också efteråt när jag pratade med henne så det är ingen fara. Men vi har ju så djävulskt mycket känslor när vi går i mål.

Charlotte Kalla jagade visserligen snabbt ikapp Norge på sin sträcka men det kom att kosta. Sveriges starkaste kort stumnade rejält, tvingades släppa både Finland och Norge och var över tolv sekunder efter vid nästa växling.

– Jag försökte åka stort och kraftfullt men de var otroligt starka i dag. Så jag klarade inte av att följa dem, säger Kalla.

– Jag är väldigt frustrerad eftersom jag inte ville att Charlotte skulle behöva jaga, säger Haag.

Foto: SVT
Anna Haag.
ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM