Drottningen har landat – för att återta sin tron

Foto: AP
Isabell Werth tog ett silver i Rio-OS i somras.
SPORTBLADET

Isabell Werth, 47, är hetare än någonsin.

Världsetta, färskt personbästa och den enda ridsportare som tagit tio OS-medaljer.

På torsdagen intar megastjärnan Scandinavium.

Världscupen i dressyr har tappar muskler. Årets startfältet i Göteborg är blekare än någonsin. Men tyska Isabell Werth kör så det ryker mot sin sextonde världscupfinal, i ohotad ledarposition.

Göteborg blir hennes femte VC-start denna säsong. De fyra tidigare har hon vunnit överlägset och dessutom slagit eget personbästa två gånger.

Hon har redan kvalat in två hästar till finalen i Omaha och skulle lugnt kunna stanna hemma. I stället reser hon till Göteborg med en tredje häst.

”Tänkte aldrig på rekord”

Arrangören kan bara bocka och buga. Isabell Werth bjuder alltid på sig själv.

När hon i OS i Rio fick ta emot ett individuellt silver och ett lagguld blev hon historisk som den första ryttare att ha tagit tio OS-medaljer. Själv hade hon inte räknat.

– Jag tänkte aldrig på att slå rekord, bara på att rida bra. Mina medaljer är bra för tysk dressyr. Vi har gått igenom en del svårigheter på sistone och jag hoppas att det här ger sporten en boost. Vi behöver det, kommenterade hon saken.

Lämnar bästa hästen hemma

I Rio kunde bara världsrekordhållarna Charlotte Dujardin och Valegro rå på Isabell Werth. Men nu är Valegro pensionerad och det är Werths tur att än en gång inta tronen som världens dressyrdrottning.

Bästa hästen Wihegold får stanna hemma i Tyskland och ladda inför världscupfinalen om en månad. Don Johnson, som var med till Friends i höstas, är också kvalad. I Göteborg blir det Emilios tur att försöka kvala. Lyckas det har Werth två reservhästar.

Sedan 2000 har hon ridit alla Världscupfinaler, utom förra årets i Göteborg. Sämsta placering är nio. Enda guldet tog hon 2007 och senast hon besteg pallen var 2009 då hon var tvåa.

I år är hon största favoriten till att stå över på pallen.

ARTIKELN HANDLAR OM