”Det går bra – han är cool med allt sånt”

Världscupfinal i USA – då krävs speciell upplevelse för hästarna

Foto: Tony Parkes
SPORTBLADET

Egna terminaler och specialbyggda plan med behaglig temperatur och bekväma boxar. Idag flygs hästar över hela världen utan problem.

Ombord servas de av veterinär, skötare och specialutbildad flygpersonal. Men menyn är enkel - hö och vatten. 

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYR N
Henrik von Eckermann.

I lördags natt lyfte planet med det 30-talet hästar från Europa som ska vara med i Världscupfinalen i USA, från Schiphol i Amsterdam. Efter cirka tolv timmars flygning landade det på Eppley Airfield i Omaha, Nebraska.   

En av hästarna var Henrik von Eckermanns sto Mary Lou, som aldrig flugit tidigare. 

— Det går nog bra, hon är cool med allt sånt och har sin vanliga skötare med sig, sa von Eckermann innan resan.

Faktum är att hästar inte verkar ha några problem med flygresor. Men så tas de också om hand med stor omtanke. 

Sover ståendes

Hästarna lastas två och två i stabila containerboxar. Varje häst har en utrymme på 112 centimeters bredd. Inget liggutrymme alltså, men desto bättre stöd för att kunna stå stadigt. Dessutom sover hästar stående utan problem. 

När boxarna lyfts ombord på planer kan ljudnivån vara rätt hög. Enstaka hästar kan behöva något svagt lugnande men överlag är det här resvana atleter.

1 av 9 | Foto: Tony Parkes

En rutin för att hålla ordning på passagerarna så det blir lugn och ro och en trevlig resa för alla, är att placera hingstarnas boxar längst fram i planet. Detta för att de inte ska hetsa upp sig över stona och hålla på att skrika och bråka.

Innan boarding intar hästarna en välsmakande och närande müsligröt som också är bra för magen. Under gång är dieten strikt, bara hö och vatten för att det inte ska uppstå några magproblem vilket alltid är en risk när hästar ska stå stilla under längre tid.

Veterinären och hästskötarna som är med ombord har som främsta uppgift att se till att hästarna håller sig lugna, äter lite och framför allt dricker ordentligt.

En del vill ha lite äppeljuice i sitt vatten för att dricka ordentligt. 40 liter vatten kan en enda häst dricka under en långflygning som denna.

Framme i Omaha, mitt i USA, väntade 42 timmars karantän på stall. Under den tiden fick de bara ledas av sina hästskötare fyra gånger per dag. 

Nebraska ligger sju timmar före Sverige i tid. Tidsomställningen brukar emellertid inte vara något problem för hästar som av naturen sover lite då och då under ett dygn. 

Först efter 12-14 dagar kan det komma en dipp i deras prestationsförmåga, men vid det laget är Världscupfinalen för länge sedan över.