Kalla om dramatiken tv-tittarna missade

SVT: Inte vi som väljer bilder

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. SVT:s tittare blåstes på dramatiken när VM-loppet i skiathlon avgjordes.

Nu berättar huvudpersonerna om scenerna tittarna aldrig fick se.

– När Marit kom med fart hade det redan bildats en lucka till Krista, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla visade styrka på den klassiska delen i lördagens skiathlon och var en av fyra åkare som var först in på stadion för skidbytet. Där strulade det för norskan Marit Björgen som tappade nästan fem sekunder.

Sen fick SVT:s tittare inte se någonting av de avgörande händelserna ut från stadion.

SVT: Inte vi som väljer bilder

Samtidigt som finländskan Krista Pärmäkoski satte in rycket direkt när åkarna gick över till fristil så låg sändningarna från VM kvar på en översiktsbild över skidstadion där de efterföljande åkarna, då redan avhängda från medaljstriden, bytte skidor. Istället fick SVT:s expert Anders Blomquist på egen hand guida tittarna i loppets upplösning.

”Det är hostproducenten som väljer bilderna, inte SVT”, skriver SVT:s projektledare Erika Christensson i ett SMS till Sportbladet och fortsätter:

”Vi har dock förtroende för att producenten valt de bilder som han haft tillgängliga och bedömt varit bäst i varje läge.”

”Såg att de var slitna”

Nu berättar istället huvudpersonerna om upplösningen där medaljerna fördelades utanför tv-tittarnas synfält.

– Marit gjorde inte det bästa skidbytet och jag la mig i rygg på Heidi (Weng) som låg efter Krista. Sedan när Marit kom med fart hade det redan bildats en lucka till Krista och då fanns inte det trycket i mina ben för att hänga med i den fartökningen, säger Kalla.

Marit Björgen beskriver hur hon låg efter ut ur stadion och såg hur Pärmäkoski då försökte avgöra guldstriden.

– De andra var slitna efter klassiska och när man går jämnt så lång tid blir övergången till skejt en prövning. Jag såg att de tappade och att jag behövde hitta Pärmäkoskis rygg. Jag gick förbi och vi fick fart med en gång, säger norskan.

Krista Pärmäkoski:

– Jag blev överraskad att jag kunde åka så fort och att Kalla och Weng inte kändes så starka. Vi fick en lucka där och det var bra för mig att det bara var jag och Marit sen.

1 av 9 | Foto: LASSE ALLARD

Björgen segrare

När tv-bilderna återigen växlade över till toppstriden hade Pärmäkoskis och Björgen redan ryckt ifrån Charlotte Kalla och Heidi Weng. Sedan bjöd Marit Björgen på stor uppvisning när hon ryckte ifrån Pärmäkoski in till stadion och säkrade guldet.

Charlotte Kalla slutade trea efter en medaljstrid med Heidi Weing.

ARTIKELN HANDLAR OM