Karlströms ilska mot Friidrottsförbundet: ”Tjockt och varmt”

Guldhoppet Perseus Karlström riktar kritik mot Friidrottsförbundet.

Han har inte blivit tillfrågad kring klädkvaliteten på OS-dräkten – och anser att linnet är för tjockt.

– Det är väldigt dåligt att de inte tagit fram ett linne som är bra även för långdistansgrenarna, säger Karlström till Radiosporten.

Den 5 augusti ska Perseus Karlström tävla om OS-medalj i 20 kilometer gång. Då måste han bära tävlingslinnet som Friidrottsförbundet har tagit fram.

Men det är medaljhoppet inte nöjd med, han är rentav arg. Han anser att linnet är för tjockt och varmt, för klimatet i Tokyo.

– Att springa 100 meter spelar det ingen roll om det är tunt eller tjockt men för tjejerna som ska springa 10 000 meter eller för mig som ska gå 20 kilometer, vi skulle gärna ha funktionella, lätta och svala kläder, säger han till Radiosporten.

Har inte tillfrågats

Friidrottsförbundet har bytt klädleverantör till Puma och har kommit överens med SOK om att det är just de kläderna som är godkända för de svenska friidrottarna att tävla i.

I samband med framtagningen har Karlström inte tillfrågats alls kring vad han har för krav på sina tävlingskläder. Han hade önskat att frågan hade kommit från SOK eller Friidrottsförbundet till honom, och andra aktiva i långdistansgrenar.

– Absolut tycker jag det borde föras en diskussion med idrottarna, säger han.

För att underlätta värmen under loppet har svensken nu övervägt att klippa håll i sitt linne. På så sätt ska det kunna bli mer luftigt och således inte lika varmt.

Under OS är det SOK som beslutar vilka kläder som är godkända för de aktiva svenskarna att bära på tävling. SOK har godkänt kläderna från Friidrottsförbundet och det är därför inte tillåtet för Karlström att tävla i något annat än det utvalda linnet.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.