Noréns ras – borta från medaljstriden?

”Skyller allt på dåligt närspel”

Alex Norén.
Alex Norén.

KAWAGOE. Alex Norén hade gett sig själv chansen.

Nu ser han ut att ha sumpat den.

– Jag skyller allt på dåligt närspel, säger han.

Lördagar brukar kallas ”moving day” på golfspråk. Det är då man trycker gasen i botten och sätter sig själv i position inför söndagens avgörande. Särskilt nu på OS då det bara är första, andra och tredje plats som betyder något.

Alex Norén försökte, men misslyckades.

Svensken hade stora problem med närspelet – något som fram till i dag hade fungerat nästintill felfritt – och tappade från en delad fjärde till en delad 17:e plats.

– Jag och caddien ska gå och träna på det nu, säger han direkt efter rundan (72 slag, ett över par).

– Det värsta man kan göra nu är att gå hem till rummet och tänka att man måste vara fräsch till i morgon. Kan jag lägga ett bra träningspass på puttning och chippning och tycka att ”nu känns det bättre”‚ då är min erfarenhet att jag brukar komma tillbaka dagen efter och känna att ”fan, nu ska jag göra en bra runda”, i stället för att hålla på och älta det här och tycka att tävlingen är över, fortsätter Norén.

Stjärntätt i toppen

Han har nu en hel drös spelare framför sig inför söndagens avgörande – och det inte direkt några dussinlirare...

Uppe i den absoluta toppen finns några av startfältets allra största drakar, såsom Xander Schauffele (USA), Paul Casey (Storbritannien), Hideki Matsuyama (Japan) och Rory McIlroy (Irland), för att nämna några.

Men Norén har inte gett upp – trots att sju slag skiljer upp till ledande Schauffele.

– Jag tänker inte på alla jag har framför mig. Skjuter jag en riktigt bra score så finns det en chans. Det är inte säkert att de framför mig presterar på topp heller, så det gäller att tänka på mig själv och vad jag kan göra, säger Norén.

Drama väntar

Det lär bli rafflande när spektaklet här på Kasumigaseki Country Club ska avgöras. Ett drama väntar, men av allt att döma utan svensk inblandning.

Sveriges andra representant, Henrik Norlander, är helt avhängd efter att ha gått runt på över par för andra dagen i rad.

– Klart jag är besviken, men så här är det i golf. Det går upp och ner. Man har sett folk missa sex kvalgränser i rad och sedan gått och vunnit veckan därpå. Jag är ändå på ett OS, så jag får se till att njuta även fast spelet inte är något vidare, säger Norlander.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.