Sverige knäckte regerande världsmästarna Danmark

Handbollsherrarna är tillbaka i segerspåret.

De besegrade regerande världsmästarna Danmark med 33–30, efter en offensiv fullträff.

Nu väntar Spanien i kvartsfinalen.

De svenska handbollsherrarna föll senast mot Egypten. Men när världsmästarna Danmark stod som motstånd hittade de tillbaka igen. Nästan hela matchen igenom var det Sverige som var i förarsätet och till slut segrade de med 33–30.

Sverige inledde starkt redan från start och tog ledningen tidigt. Det blev målrikt och i paus låg Danmark under med fyra bollar.

Anfallsspelet fungerade precis som det skulle. Inte minst Felix Claar visade upp en extremt hög nivå, med fintar och skickliga mål. Även Jonathan Carlsbogård och Lukas Sandell bjöd på flertalet mål var och visade på stor säkerhet i sitt offensiva spel.

– Vi har konstaterat att bommarna och tekniska felen har varit problem i de tidigare matcherna, men idag gör vi det bättre. Sakta men säkert började det (anfallsspelet) lossna, säger Carlsbogård.

Trea i gruppen

I inledningen av andra halvlek började Danmark dock närma sig, vid en stund hade de bara två mål upp. Som så ofta med Danmark var det Mikkel Hansen som utmärkte sig och styrde spelet.

Trots ett helt gäng utvisningar i andra halvleken lyckades Sverige hålla i ända in i slutet. I slutminuterna insåg Hansen att det inte var långt kvar och ökade tempot men det räckte inte för att ta över ledningen. Slutresultatet blev 33–30 till Sverige.

– Vi genomför matchen bra. Det är alltid skönt att slå Danmark, det var länge sedan vi gjorde det och vinster ger självförtroende. Vi kan inte önska så mycket mer, säger Max Darj efter matchen.

Sverige blir trea i gruppen trots segern, då det hade krävts en sexmålsseger för att gå upp som gruppvinnare. Placeringen innebär att det blir Spanien i kvartsfinal, på tisdag klockan 06.15 svensk tid.

– Spanien är ett bra lag över hela banan. Det finns ingen man kan slappna av mot där utan vi måste vara förbereda. Vi får steppa upp oss något hack till så har vi goda möjligheter, säger Carlsbogård.

Danmark vinner grupp B och Egypten tar andraplatsen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.