Sjöströms rival om varför hon ogärna visar sig i bikini

Pernille Blume tog en timeout från simningen – och vann sedan OS-guld på 50 meter fritt samma år.

Nu berättar hon om baksidorna av uppmärksamheten.

”Folk viskade väldigt opassande saker i mitt öra”, skriver hon i en kolumn för magasinet Ud & Se.

Vintern 2016 funderade den danska simstjärnan Pernille Blume på om hon skulle fortsätta sin satsning. Hon kände att saker stod stilla, och valde att ta timeout i tre månader.

– Jag behövde ett break för att känna vad jag ville. Om jag nu lägger ned så mycket tid på det här, då vill jag ha roligt. Så därför bestämde jag mig för att komma tillbaka – och göra det på mitt sätt, sade hon.

Blume återvände till bassängen, och vann sedan OS-guld i 50 meter fritt. OS-guldet var Danmarks första i simning på 68 år.

Men det fanns inte bara uppsidor med det. I en kolumn för det danska magasinet Ud & Se berättar Blume om det tråkiga som kom med uppmärksamheten.

”Över gränsen – var helt utom mig”

”Många gånger var det väldigt snälla människor som närmade sig mig och gav beröm, och det var trevligt. Men ibland, till exempel en sommardag i Köpenhamn, kunde jag plötsligt höra samtal runt mig. De satt och pratade om min kropp och mitt privatliv och vad de hade läst om mig i Se & Hör. Det är också en av anledningarna till att jag har svårt att visa mig i bikini”, skriver Blume.

Blume fick dessutom en rad sexuella och opassande meddelande på sociala medier. Hon berättar också om en annan sekvens samma år när hon blev utsedd till årets danska idrottsnamn.

”Efteråt kunde åskådarna komma in där vi satt. Det var så över gränsen. Det var många som ville ha bilder, och det går väl bra. Men många av dem hade sin hand alldeles för långt ner på ryggen och sade riktigt olämpliga saker i mitt öra. Det slutade med att min pappa kunde se på mig att jag var helt utom mig. Han tog mig under armen och ut till en plats där vi kunde vara säkra”, skriver hon.

Nu hoppas hon på ett annorlunda efterspel till sommarens spel. Men gärna med samma utfall under själva tävlingarna.

En av Blumes största konkurrenter i jakten på nya OS-guld är Sarah Sjöström.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.