Publicerad:

Saik-talangen redo för nästa kliv efter genombrottet ifjol

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:

Han presenterade sig för den breda publiken i fjol.

Nu ska Sandvikens Albin Airisniemi ta steget till eliten i svensk bandy från sin högerhalvsposition.

– Personligen så tog jag jättestora kliv, säger 23-åringen om förra säsongen.

I fjol fick han sitt stora genombrott. Sandvikens stora framtidsnamn Albin Airisniemi, 23, var en stor del i att laget gick så pass bra som de gjorde förra säsongen från sin högerhalvsposition.

– Personligen så tog jag jättestora kliv. Jag fick chansen att spela mycket när vi tappade flera nyckelspelare. Då fick jag större ansvar och hade turen att växa med det. Så på så sätt är jag jättenöjd med förra säsongen, säger han.

Albin Airisniemi i en slutspelsmatch mot Hammarby 2019.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Albin Airisniemi i en slutspelsmatch mot Hammarby 2019.

Bortsett från en avstickare till Borlänge och Peace & Love City (numera Borlänge Bandy) har han varit moderklubben trogen. Ifjol förlängde han även kontraktet med två år med en option för ytterligare ett.

– Jag har spelat bandy här hela livet och är uppvuxen här så det är klart att hjärtat klappar hårt för Saik. Det var aldrig någon tvekan från min sida. Att sedan kunna hjälpa till när ekonomin är sådär känns bara bra, säger han.

Efter succén i fjol belönades han med att få debutera i landslaget i en fyrnationsturnering strax före jul.

Hur ser du på framtiden i landslaget?

– Jag ser det som en jätteära. Får jag chansen så tackar jag ja. Men det är inget jag går och tänker. Det är med Saik jag tränar dag ut och dag in så de kommer i första taget. Självklart är det jättekul om jag skulle få chansen att dra på mig den blågula tröjan, men det kommer om det kommer.

Imponerade i premiären

Till den här säsongen har Sandviken tappat nyckelspelaren Erik Säfström, en av världens bästa ytterhalvor. Ett faktum som gör att ett allt större ansvar nu läggs på ytterhalvstalangen.

– Det är bara att fortsätta att jobba på. Nu när ”Säva” gått också så finns det ännu mer ansvar att ta och vi får sprida ut det på fler spelare. Jag är en av dem.

Är du redo för ett större ansvar på planen?

– Absolut. Jag har så mycket bra spelare runt om mig så det har jag inget problem med det.

23-åringen imponerade i fredagens premiärseger mot Sirius och visade där att han inte tänker låta fjolårssuccén vara en engångsföreteelse.

– Nu var det väl kanske inte optimala förhållanden så man fick ta det lite som det kom. Men det kändes bra för egen del. Det viktiga var att vi tog två poäng och är nöjda med insatsen.

Trots en alltmer åtstramad ekonomi så har Sandviken lyckas behålla stora delar av truppen. Men kännbara tapp i nyckelspelare som Säfström, ovan nämnd, och Linus Pettersson tippas laget att få det svårare i elitserien i år.

– Vi är ett ungt gäng som blandar med rutin. De yngre som kommit hit är riktigt bra. Vi har blivit tippade runt fyra och det jag tycker absolut att vi ska vara däromkring. Ett slutspel ska vi ta oss till, säger Airisniemi och tror att laget kan ta sig minst lika långt som ifjol där det tog stopp mot Edsbyn i semifinalen.

– Absolut. Det tycker jag att vi har bra chanser till. Vi har stuvat om lite, vi har tappat lite spets kanske, men vi är unga och hungriga. Sedan får vi se hur långt det bär.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Albin Airisniemi.

Hyllar lagkaptenen

En som valde att stanna i klubben genom att skriva på ett treårskontrakt är nyckelspelaren och lagkaptenen Daniel Berlin. En spelare som talangen håller högt.

– Det är som många säger att han kanske är den viktigaste spelare för just sitt lag i elitserien. Det kan jag säga att jag håller med om. Han är en stor ledare och fantastiskt bandyspelare som ser alla och tar hand om de yngre spelarna. Så har det varit enda sedan jag kom upp i A-truppen. Det syns både på träningar och matcher.

Är han lika viktig vid sidan som han är på isen?

– Absolut. Han får alla att känna sig välkomna. Vi är ett jävligt skönt gäng, det ska vara roligt på sidan och där är hela gänget väldigt bra.

På fredag möter Sandviken Vänersborg på bortaplan. Ett Vänersborg som till stora delar byggt om laget efter fjolårets misslyckade säsong.

– Det brukar alltid bli tuffa bataljer. Det är inte bara åka ner och ställa ut skridskorna. Vi måste kriga och verkligen vara där för att få med oss två poäng. Och det ska vi göra.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: