Sergio Perez tog första segern i Formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

George Russel var på väg mot sin första seger i Formel 1.

Då fick han punktering - och segern i Bahrain gick till Sergio Perez.

– Jag hoppas att jag inte drömmer nu, jag har drömt om detta i så många år så jag tror knappt att det är sant, säger mexikanen.

Russell, som ersatte den coronasjuke världsmästaren Lewis Hamilton hos Mercedes, tog starten av Sakhir Grand Prix och han kämpade för att ta sin första seger. Han hade kontrollen, men tappade initiativet i depån. Mercedes valde att göra ett dubbelt depåstopp på det 63:e varvet, först ledande Russell och därefter Valtteri Bottas, men depåpersonalen blandade ihop däcken. Russell åkte i väg med fel däck och tvingades in i depån en extra gång.

Under den incidenten tog Sergio Perez, Racing Point, över ledningen i loppet, men bakom honom jagade Russell. Britten tog sig upp till andra plats, men drabbades av en oväntad punktering. Han skrek sin frustration rakt ut i radion - samtidigt som Sergio Perez körde mot sin första seger i Formel 1.

– Jag saknar ord, säger en tårögd Sergio Perez efter loppet.

– Det har tagit mig tio år att ta mig hit. Det här är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga.

Från sistaplats till segern

Han inledde loppet med att kollidera med Charles Leclerc och rasade ner till sista platsen i fältet, men gav inte upp. Istället satsade han allt, tog hand om däcken på allra bästa sätt. Det gav honom segern.

– Efter det första varvet trodde jag att racet var helt kört, men det handlar om att inte ge upp utan om att göra det bästa man kan hela tiden. Vi tog rätt beslut och hade lite tur, samtidigt som Mercedes hade vissa problem.

Han har tagit poäng i samtiga lopp utom tre den här säsongen, två av dem missade han på grund av att han var sjuk i COVID-19, i det tredje hade han chansen på en pallplats när motorn gick sönder.

Nu tog sin första fullpoängare under sin tionde säsong i formel 1, men till nästa år har han ingen styrning. Hans team Racing Point övergår till Aston Martin och ska köra med förarna Lance Stroll och Sebastian Vettel.

– Segern gör att jag känner mig mer tillfreds med mig själv. Det som händer nu ligger inte i mina händer. Jag vill fortsätta köra Formel 1 och gör jag inte det 2021 är jag tillbaka 2022, säger Perez efter loppet.

Sergio Perez vann före Renaults Esteban Ocon och kollegan i Racing Point, Lance Stroll. I samband med årets näst sista F1-lopp avslutades även säsongen i Formel 2, där säkrade Mick Schumacher segern i mästerskapet.

Michael Schumachers son kommer att tävla i F1, för Haas, nästa år.

Vi gjorde rätt - Mercedes försvarar beslutet

Sergio Perez firar sin första seger i Formel 1.
Foto: Skärmdump Viasat
Sergio Perez firar sin första seger i Formel 1.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN