Stina Nilsson långt efter i IBU-premiären

Stina Nilsson kom på plats 99 i sin internationella debut.

Mest anmärkningsvärt var inte de fem bommarna utan att hon bara hade 54:e bästa åktid.

– Det var ingen episkt bra dag, säger hon.

Debuten i IBU-cupen är avklarad. Det är det enda positiva som går att skriva om Stina Nilssons första skidskyttelopp mot internationellt motstånd.

Hon slutade 99:a av 135 startande, nästan fyra minuter efter ryska Tatjana Akimova. Den dubbla världsmästaren i längdskidor var 1.39 från täten i åktid. När hon pustat ut ringer hon upp från tyska Arber.

– Jag tycker att det är skönt att min premiär när gjord. Nu kan jag bara blicka framåt och hoppas att det går framåt, säger Stina Nilsson

”Luften går lite ur”

Du var 16 sekunder efter på första varvet. Tog du det lugnt för att prioritera skyttet?

– Mja. Det var en helt ny bana – jag har kört mycket i Östersund och försökt bemästra den vallen – så det var något nytt att komma in på den här vallen för första gången. Jag har jättemycket att lära. Och det var inte min bästa skidåkningsdag. Lika bra och nöjd som jag kan gå från vallen när det stämmer, lika missnöjd kan jag vara när det inte är min dag. För nej, jag är inte så nöjd ned det jag gjorde på vallen.

Var det svårt att pressa ut det sista ur kroppen efter de fyra bommarna i stå?

– Luften går lite ur. Som skidskytt måste man lära sig att skjuta fem bommar och ändå göra ett jättebra spurtvarv, men jag kan det inte än. Jag ska jobba för att lägga sånt bakom mig.

Det är ny sprint på lördag. Ställer du upp då?

– Ja. Det är så bra att vi får många chanser framöver. Nu står jag här på en ny arena och i en ny dress, en dress som är tillräckligt stor för mig. Det är jättebra att få tillfälle att tävla i den.

Ella Halvarsson kom åtta

Det diskuteras om du ska få tävla i världscupen efter VM. Känner du efter det här loppet att det vore bättre att vänta till nästa vinter?

– Jag vill förtydliga att det här är min nivå nu. De som är i världscupen är många snäpp bättre än mig och förtjänar att vara där. Så länge jag utvecklas ska jag vara här. Jag har ingen brådska någon annan stans.

Hur ser du på att du hade 54:e åktid?

– Ja, min åkning har inte funkat i dag, så jag är inte förvånad över att åktiden är blygsam. När allting stämmer ska det går bättre.

Loppet sändes inte, så bara för att klargöra: du ramlade inte i spåret?

– Nej, men skriv det ändå.

Hon skrattar till.

– Jag skojar.

Bättre gick det för Ella Halvarsson som sköt fullt och kom åtta. Tilda Johansson blev tia och Elisabeth Högberg kom på plats femton.

IBU-cupen är underdivisionen till världscupen, där Stina Nilsson ska tävla tills hon anses kvalificerad för att mäta sig med de bästa. Dagens lopp var hennes första mot internationellt motstånd efter att tidigare i vinter bara tävlat inom Sverige.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN