Marit Björgen gör comeback i Vasaloppet

Marit Björgen.
Marit Björgen.

Marit Björgen, 40, ska göra comeback i spåret.

I Vasaloppet.

– Jag kände: ”varför inte?”, säger 40-åringen i podcasten Visma Ski Classics.

Vasaloppet har ett annorlunda upplägg 2021 med anledning av pandemin. Nu på söndag avgörs Vasaloppet Elit, en tävling där max cirka 100 åkare får delta på damsidan, motsvarande siffra på herrsidan är 300.

En av damerna som kommer stå på startlinjen? Marit Björgen, 40.

Efter säsongen 2018 avslutade den före detta norska skiddrottningen karriären, en karriär som bland annat gav 15 OS-medaljer och 18 VM-guld.

Men nu gör hon alltså comeback. I Vasaloppet.

”Händerna klarade inte av det”

– Jag var inte säker först när Jörgen Aukland ringde mig i april (i fjol) och frågade om jag var motiverad till att åka Vasaloppet. Han sa att jag kunde tränare 10-15 timmar i veckan och att det kommer räcka för att jag ska vara med och fajtas om segern. Först sa jag kanske, men sedan tänkte jag att jag kanske behöver något att träna för så jag kände: ”varför inte?”, säger Björgen i podcasten Visma Ski Classics.

– När jag började träna med rullskidor i maj förra året hade jag inte gjort det sedan september 2017. Det var väldigt svårt i början och jag var tvungen att sluta efter 1.30 (en och en halvt timme) för att mina händer inte klarade av det. Men nu har jag blivit bättre och bättre för varje månad. Jag vet dock inte om min form är tillräcklig för att fajtas med tjejerna i Vasaloppet. Kanske har jag ingen chans.

Oron: de sista tre milen

Som en del av uppladdningen inför Vasaloppet har Björgen bland annat åkt 120 kilometer – som ett träningspass. 

– Men det var lite långsammare, nu är det ju tävling, konstaterar hon.

På frågan om hur hon tror att hon kommer må när hon står på startlinjen svarar hon:

– Nervös och frågande till mig själv varför jag ska göra det här. Det jag är mest orolig över är de tre sista milen, hur mina armar kommer vara efter 60 kilometer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.