Italienska landslaget lämnar skid-VM

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Italiens skidlandslag lämnar VM i Oberstdorf efter att coronasmitta tagit sig in i truppen.

Det bekräftar FIS.

– Det väcker oro och inte minst förvåning, säger Anders Englund, den svenske läkaren på plats.

Trots tester inför och varannan dag under hela mästerskapet så har covid-19 tagit sig in i VM-bubblan.

Tidigare under onsdagen meddelade Norges skidförbund att deras största backhoppningsstjärna Halvor Egner Granerud testat positivt och tvingats dra sig ur VM.

Även hopplandslagets presschef Steinar Bjerkman är isolerad efter att ha deltagit på en pressträff med Granerud.

Smittan har också tagit sig in i det italienska landslaget. Först via backhopparen Jessica Malsiner och sedan vidare in bland ledare i det italienska längdlandslaget.

Och nu lämnar hela det italienska laget Oberstdorf, meddelar FIS. Två backhoppare och ytterligare två ledare testades positivt i går.

”För att förhindra ytterligare spridning av viruset har Italiens delegation beslutat att hela laget ska lämna VM i samråd med italienska skidförbundet och tyska hälsomyndigheter för att skydda ett rättvist VM”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Fruktansvärt tråkigt”

Det innebär att de fyra åkare – Stefano Gardener, Giandomenico Salvadori, Davide Graz och Mirco Bertolina – som skulle kört dagens 15 kilometer fritt inte kommer till start.

Italien har även ett stafettlag på framför allt herrsidan med chans till en framskjuten placering, precis som Fransesco di Fabiani på herrarnas femmil.

Norges längdchef Espen Bjervig blir chockad när Sportbladet når honom.

– Ska hela italienska laget åka hem? Oj! Det är ju fruktansvärt tråkigt för alla som drabbas. Vi fick ju ett norskt fall i Halvor Egner Granerud i dag också. 

Men inga fall i längden?

– Nej, säger Espen Bjervig, som också berättar att de norska längdåkarna bor på ett annat hotell än de norska hopparna.

”Alla negativa”

Svenska läkaren på plats, Anders Englund, är förvånad att smittan kunnat ta sig in bland lagen med de strikta restriktionerna som rått.

– Det väcker oro och inte minst förvåning. Jag skulle bli väldigt förvånad om det händer i den svenska truppen.

Är alla svenska åkare friska?

– Ja, de var alla negativa på de senaste testarna och det är nya tester i dag, säger han.

Förbundets ordinarie läkare Per ”Pliggen” Andersson följer utvecklingen från Sverige. Men några nya säkerhetsåtgärder är inte klubbade.

– Vi har ju vidtagit åtgärder sedan tidigare, men måste självklart analysera den här situationen och se om vi behöver vidta ytterligare åtgärder. Det här är något vi pratar om varje dag.

Kort efter beskedet om att smittspridningen eskalerar meddelade Norge att deras pressträff med damernas stafettlag klockan 17 i eftermiddag enbart blir digital.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.