Patrick Ekwall

Bulgariskans teori: Han gör det för Kajsas skull

Stefka Kostadinova svarar Patrick Ekwall

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Varför hävdade Patrick Ekwall att en bulgarisk höjdhoppare var dopad på 80-talet?

Den utpekade kvinnan har sin teori klar för sig:

Han vill hjälpa Kajsa Bergqvist.

Sportbladet har varit i kontakt med Stefka Kostadinova efter det senaste dygnets uppståndelse, men 56-åringen vill inte ge någon intervju. Hon har redan sagt allt hon velat gällande en svensk sportjournalist vars drivkrafter hon tycks veta en hel del om.

Att Patrick Ekwall kallade henne dopad beror på avundsjuka eller patriotism, enligt Kostadinova. För om hennes världsrekord i höjdhopp från 1987 stryks kommer Kajsa Bergkvist ha nått högst av alla kvinnor i idrottshistorien.

Stefka är övertygad om att teorin stämmer.

– Hans bitterhet beror på att mitt världsrekord på 2,09 är en centimeter högre än hans landsman Kajsa Bergqvist rekord. Den här mannen har tillåtit sig att baktala massor av idrottare offentligt, massa tidigare bulgarer ska få ett streck dragit över alla sina resultat. Så med tanke på världsrekordet och bulgarisk idrotts heder har jag för avsikt att vidta rättsliga åtgärder, säger Kostadinova enligt bnr.bg.

Kajsa Bergqvist, 2005.

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Lång lista av dopade

Dispyten började med lördagens avsnitt av SVT:s lekprogram Muren, där Patrick Ekwall spekulerade om bakgrunden till Stefka Kostadinovas tre världsrekord i höjdhopp på 80-talet.

– Hon var stendopad, sa Ekwall och hänvisade till landets historia av världsrekord som med tiden strukits när utövarna testat positivt.

Det senaste halvseklet har framstående bulgariska friidrottare fastnat i dopningskontroller, från Svetla Dimitrova på 80-talet, Iva Prandsjeva på 90-talet, Venelina Veneva på 00-talet och Silvia Danekova som blev påkommen med epo i kroppen inför OS 2016.

Stefka Kostadinova har däremot inte testat positivt. 25 år har gått sedan hon avslutade sin framgångsrika höjdhoppskarriär och nu är den dubbla världsmästaren ordförande för den bulgariska olympiska kommittén.

Vilka rättsliga åtgärder hon ska ta till, huruvida hon vill stämma Patrick Ekwall i svensk domstol eller inte, är oklart. Sportbladet har sökt Ekwall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Stefka Kostadinova 1987 när hon sätter världsrekord. Bilden till höger är från en gala 2006.

Foto: Getty Images Europe
Publisert:

LÄS VIDARE

Ikonen vill ta Patrick Ekwall till rätten efter SVT-program

ÄMNEN I ARTIKELN

Patrick Ekwall

Kajsa Bergqvist