Johaug om FHM:s nya direktiv: ”Det vi måste göra gör vi”

LAHTIS. Svenska folkhälsomyndigheten har skärpt inresereglerna mot Norge.

Detta blott en knapp vecka innan det norska landslaget, just nu på plats i Lahtis, ska bege sig till Sverige för VM-förberedande världscup i Falun.

– Det här kom väldigt plötsligt. Men det vi måste göra gör vi, säger Therese Johaug när hon får höra om de nya FHM-direktiven från Sportbladet.

Svenska folkhälsomyndigheten, FHM, gick under lördagen ut med skärpta krav för resande från Norge till Sverige. Detta efter att norska myndigheter befarat ett utbrott av den nya, brittiska varianten av covid-19 i Oslo. Bland annat innefattar de nya direktiven att alla som vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas att stanna hemma i minst sju dagar.

Något som därefter väntas följas av ett inreseförbud till Sverige från just Norge, något som inrikesminister Mikael Damberg, till TT, redan bekräftat kommer ske.

”Om vi måste resa direkt till Falun...”

De nya FHM-direktiven kommer mindre än en vecka innan det norska längdskidlandslaget, som för tillfället är på plats Finland och Lahtis, planerat att åka och tävla i Faluns världscupstävlingar.

Therese Johaug får höra om de nya svenska direktiven från Sportbladets utsände.

– Oj, det här kom verkligen väldigt plötsligt, säger den norska stjärnan och fortsätter:

– Jag förhåller mig till det hälsoteamet bestämmer. Och det vi måste göra gör vi. Om det innebär att vi måste resa till Falun direkt härifrån så gör vi det. Men det här kom väldigt plötsligt så kan bara förhålla mig till hur vårt hälsoteam väljer att göra.

Emil Iversen blir heller inte allt för oroad när han får höra om de nya direktiven.

– Vi har folk som hjälper oss. Jag känner mig trygg på att vi har kontroll på läget så det oroar mig inte. Det blir som det blir, säger lördagens herrsegrare.

Therese Johaug.
Therese Johaug.

Förväntar sig norskt deltagande

Direkt när direktiven publicerades under lördagen så inledde det norska skidförbundet samtal med svenska myndigheter för att få klarhet i situationen.

”Som professionella idrottare och med tanke på att vi är inbjudna till världscupen i Falun så hoppas jag vi får undantag från karantän. Vi undersöker detta och hoppas på en snabb lösning”, skriver norska längdchefen Espen Bjervig i ett sms till Sportbladet under lördagskvällen.

Ulrika Back Eriksson, tävlingschef i Falun, förväntar sig också att det norska deltagandet kommande helg ska gå att lösa som planerat i och med att de reser som elitidrottare och därmed inte förväntas innefattas av inreseförbudet.

– För vår del, som arrangör, är Norge bara en till nation vi måste hantera. De kommer behöva ett dokument från oss för att resa till Sverige och det kommer vi ge dem, säger hon till VG.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.