Efter kritiken – domarbasen svarar: ”Aldrig haft bättre”

Domarna i bandyns elitserie har fått utstå stor kritik den senaste tiden.

Nu bemöter domarbasen Håkan Sjösten kritiken.

– Jag vill hävda att vi aldrig haft bättre utbildade domare, säger han.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Domarkåren i bandy har kritiserats starkt den senaste tiden, från flera håll. Bland annat gick AIK:s lagkapten Johan Willes till hård attack i en omtalad intervju efter fredagens förlust mot Villa Lidköping.

Johan Willes.
Johan Willes.

– Jag väljer att se det i större perspektiv. Vi har att göra med bedömningssport. Domare är neutrala så det ligger i sakens natur att det blir synpunkter på deras bedömningar då lagen inte är det, säger Håkan Sjösten, ordförande i Svenska bandyförbundets regel- och domarkommitté (RDK).

Domarbasen menar även att det är en mycket svårare säsong för domarna.

– Om man ser generellt så förvånas man av blandningen av matcher med väldigt dålig intensitet för att i nästa match bli många svårbedömda situationer i ett väldigt högt tempo, en förändring som även kan ske i enskilda matcher, säger han.

– Vi som jobbar nära domarna är de första att erkänna att det ibland blir fel. Det som är fascinerande är att se hur domarna hanterar felen. Det är naturligt att det blir det, men alla kan vara säkra på att nästan allt vårt arbete går ut på att utveckla våra domare så att felen blir färre.

”Sporten har utvecklats”

Däremot har han fullt förtroende för domarnas förmåga.

– Rent generellt har vi aldrig haft bättre fysiskt tränade domare och jag vill hävda att vi aldrig haft bättre utbildade domare, säger Sjösten som även menar att bandy är svårare att döma än andra sporter.

– En varning i fotboll är tydlig. En utvisning i bandy handlar om många års utveckling och prejudikat på vad som är utvisning eller inte.

Domarbasen Håkan Sjösten.
Domarbasen Håkan Sjösten.

Till exempel, i regelboken står det något ospecificerat: ”angrepp får endast ske skuldra mot skuldra, och får inte vara våldsamt eller farligt”. Något som i praktiken inte riktigt stämmer.

– Det tacklas lite mer än så. Sporten har utvecklats och domarna har följt med i bedömningen. Vi välkomnar debatten om detta då den behövs för utvecklingens skull, säger Sjösten.

”Kan inte anta att vi ser allt”

Avstängningar i efterhand har länge varit en följetong i svensk bandy där många upplever en orättvisa där en situation i en match leder till avstängning, men frias helt när en liknande situation uppstår i en annan.

Även klubbarna har möjlighet att anmäla situationer, men flera väljer att inte göra det av principskäl.

– Jag kan ha förståelse för att klubbarna inte vill anmäla, jag kan känna sympati för de som tycker att matchen är klar, men man kan inte anta att vi (domarna/RDK) ser allt.

– Du kanske inte ska klaga på oss om du inte tar det ansvaret själv. Man har ett ansvar som förening att anmäla för sina egna spelares säkerhets skull.

Domarbasen efterfrågar helt enkelt hjälp från klubbarna själva.

– Ska vi fortsätta att hålla sporten ren så måste vi hjälpas åt från alla håll.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Sirius Oscar Qvist blir liggande på isen.
Sirius Oscar Qvist blir liggande på isen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln